Uluslararası paylaşım savaşlarının merkezi haline gelen Libya’da çatışmalar sürerken, AKP’ye yakın kaynaklar MİT’in, Hafter güçlerine karşı Sarraj hükümetine destek vermesi için devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlunun peşinde olduğunu iddia etti. Hafter’e yakın kaynaklar ise MİT’in Kaddafi’nin oğluna suikast düzenlemek ya da onu tutuklama amacı güttüğünü savundu

Libya’da gerilim tırmanırken yeni iddia: ‘MİT oğul Kaddafi’nin peşinde’

POLİTİKA SERVİSİ

Devrik Lider Muammer Kaddafi’nin bir NATO darbesiyle öldürülmesinin ardından uluslararası paylaşım savaşlarının merkezi haline gelen Libya’da tansiyon düşmek bilmiyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Rusya’nın desteklediği Libya Ulusal Ordusu’nun başında bulunan Halife Hafter güçleri ile Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği Trablus merkezli Sarraj hükümeti arasında yaşanan çatışmalar sürerken, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin peşinde olduğu iddia edildi.

‘TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ’libya-da-gerilim-tirmanirken-yeni-iddia-mit-ogul-kaddafi-nin-pesinde-737903-1.

AKP’ye yakın medya organlarından paylaşılan haberlerde, Türkiye’nin oğul Kaddafi’yi Hafter güçlerine karşı Sarraj hükümetine destek vermesi için bulmaya çalıştığı savunuldu. İtalya merkezli NOVA Haber Ajansı ise MİT’in Kaddafi’nin oğluna suikast düzenlemek ya da onu tutuklamak için harekete geçtiğini ileri sürerek Seyfülislam’ın güvenli bir yerde olduğunu yazdı.

‘YERİNİ ÇOK AZ KİŞİ BİLİYOR’

Hafter güçlerine yakın kaynaklar, MİT’in Kaddafi’ye suikast düzenlemek ya da tutuklamak üzere oğul Kaddafi’nin peşinde olduğunu, İtalya merkezli NOVA Haber Ajansı da Libya’nın Zintan şehrinden bir askeri komutana dayandırdığı haberinde oğul Kaddafi’nin güvenli bir yerde olduğunu ve Türk istihbaratının onu bulamayacağını savundu. Haberde Zintan’da askeri bir lider olarak nitelenen Mohamed Boukra’a’nın açıklamalarına yer verildi. Buna göre Boukra’a, MİT’in ülkenin batısındaki dağlık bölgede Seyfülislam Kaddafi’yi bulmak için çalışma başlattığı haberlerine ilişkin olarak, Kaddafi’nin yerini çok az kişinin bildiğini ve onun güvende olduğunu kaydetti.

Geçen günlerde El Masdar’ın Afrika haber portalından alıntıladığı haberde “Türk istihbaratı Trablus’taki Hadaba hapishanesinin eski yöneticisi Halid El Şerif’in ve Abdülhakim El Hac’ın başında olduğu bir operasyon odası kurdu. Hedefleri arasında suikast düzenlemek, tutuklamak ya da siyasi rolünü bitirmek üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim etmek üzere Seyfülislam Kaddafi’yi bulmak var” denilmişti.