Libya'da savaş ekonomisi yeni bir mecraya girdi: Petrolde güç kavgası

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya'da çatışmalar nedeniyle yaklaşık altı aydır bloke olan petrol havzaları, Avrupa ülkelerinin girişimiyle yeniden pazara giriyor. Hafter güçleri, petrol gelirinin adil dağıtımı için yurtdışında bir banka hesabı açılması şartı koşarken UMH, petrol ihracatını hızlandırmak istiyor.
Dünyada pandemi sürecinde petrol üretimi ve gelirinde yaşanan düşüş, gözleri Libya'daki petrol havzalarına çevirdi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Libya petrolünden gelir elde edilmesi için kimi hamlelerde bulunması ülkede çatışan taraflar arasında yeni bir güç kavgası oldu.

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el Mismari, petrol sahaları ve depolarının yeniden açılması için elde edilecek gelirin ülke çapında adil bir biçimde dağıtılmasını sağlayacak bir mekanizma kurulması için çağrıda bulundu. Merkez Bankası'nın petrol gelirlerini yalnızca Trablus hükümetinin lehine kullanacağını düşünen Hafter güçleri, petrolden elde edilecek gelirler için yurtdışında bir banka hesabı açılmasını istedi.

DENETLEME ÇAĞRISI

Hafter'in sözcüsü, petrol gelirlerinin 'paralı askerleri' finanse etmek için kullanılmayacağına ilişkin de uluslararası garantiler talep etti. Mismari'nin bu sözleriyle, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yanında savaşmaları için Suriye'den birçok militanı ülkeye taşıyan Türkiye'ye atıfta bulunduğu tahmin ediliyor. Öte yandan sözcü, Libya Merkez Bankası'nın son yıllarda yaptığı harcamalara ilişkin bir denetleme yapılmasını istiyor.
Libya’daki en önemli petrol rafinerilerinin bulunduğu doğu bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, petrol üretimine yeniden başlanmasını ocak ayından beri bloke etmişti. Hafter, söz konusu hamleyle ülkenin batısını kontrolü altında bulunduran UMH üzerindeki baskıyı artırırken petrol üretiminin kesintiye uğraması nedeniyle ekonomik kaybın 6,5 milyar dolar civarında olduğu tespit edilmişti.

UMH İHRAÇ EDİYOR

Libya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrol ihracatı Avrupa ülkelerinin girişimleri sonucu şu an UMH'ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) üzerinden yürütülüyor. NOC önceki gün, petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlandığını duyurmuş ancak petrol üretiminin daha önceki seviyeye çıkmasının zaman alacağını belirtmişti. Açıklamada ayrıca, Sidre Limanı’ndan bir tankere ham varil yüklendiği bilgisi paylaşılmıştı.

***

Sirte'ye operasyon sinyali

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekleyen AKP hükümeti, Hafter güçlerinin elinde bulunan Sirte için operasyon sinyali verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sirte için operasyon hazırlıkları var. Ancak şu anda Hafter'in geri çekilmesi için adımlarımızı masada atıyoruz. Serrac yönetimi bunları şart olarak sunuyor" dedi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Şu anda bir ateşkes olsa bu Libya hükümetinin işine gelmez. Çünkü endişeleri var. Hafter samimi değil. Zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyoruz. Şartlar oluşursa ateşkes imzalayalım diyor Libya hükümeti. Sirte ve Cufra'nın boşaltılıp Libya hükümetine verilmesi gerekiyor. Biz bunları Rus tarafına da ilettik. Biz ateşkes istiyoruz ve siyasi çözümün tek çözüm olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.