Libya’da seçimler öncesi adaylık krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’da 24 Aralık’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri yaklaşırken ülkedeki siyasi tansiyon giderek artıyor. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ni destekleyen General Halife Hafter’in adaylığının 30 Kasım’da mahkeme kararıyla iptal edilmesi üzerine Hafter destekçileri dün Zaviye Mahkemesi önünde eylem düzenledi. Eylemde, söz konusu kararın hukuki değil siyasi olduğu vurgusu öne çıktı.


NATO destekli çetelerce 2011’de katledilen Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin adaylığının iptaline yönelik müdahale de özellikle ülkenin güneyinde gerilimi artırdı. Sebha Mahkemesi’nin Kaddafi’nin de adaylığının reddedilmesi kararına karşı avukatının yapacağı temyiz başvurusunu engellemek için Hafter destekçileri tarafından kuşatılması tepki çekti. Libya Yüksek Seçim Komisyonu 24 Kasım’da başkanlık seçimleri için 73 adaydan oluşan ön listeyi açıklamıştı. Başkanlık seçimi için 98 kişinin başvuruda bulunduğu süreçte Yüksek Seçim Komisyonu, 25 adayın başvurusunu yargı kararlarını içeren farklı nedenlerle reddetmişti.

Öte yandan dün açıklanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda Libya’da paralı askerlerin varlığının devam ettiğine dikkat çekildi. BM uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Libya’ya uygulanan silah ambargosunun bu yıl 2020’ye göre daha az ihlal edildiği ve Çad, Sudan ve Rusya’dan paralı askerlerin ülkede varlık göstermeye devam ettiği belirtildi.