Libya’da ‘Sirte’ trafiği

Dış Haberler Servisi

Libya’da General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu ile Feyyaz es Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki çatışmaların diplomatik yollarla çözümü için ülkelerden müdahaleler sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra Türkiye ve Katar savunma bakanları siyasi temaslarda bulunmak için dün Libya’nın başkenti Trablus’a gitti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Trablus’ta UMH yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Sirte kenti etrafında asker ve silahtan arındırılmış bölge oluşturulması önerisini desteklediklerini söyledi. Maas, “Güvenilir bir ateşkesin tüm diğer alanlarda ilerleme kaydedebilmek için temel olduğunu” ifade etti.

TÜRKİYE VE KATAR DA GİTTİ

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Gürel de Trablus’a gelen Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el Atiyye ile birlikte UMH’nin Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş’la görüştü. Görüşmede, ateşkes görüşmelerinin devam etmesi halinde sürecin takipçisi olunacağı beyan edildi.

SİRTE NEDEN ÖNEMLİ?

Sirte, kentin güneydoğusunda uzanan ve “Libya petrol hilali” olarak bilinen zengin petrol kaynaklarının denize ulaştırılmasında büyük stratejik önem taşıyor. Sirte’nin kontrolü Ocak ayından bu yana Hafter’e bağlı birliklerin elinde bulunuyor. UMH’nin Sirte’ye harekat başlatacağını açıklaması ve Mısır’ın da Sirte’yi “kırmızı çizgi” ilan ederek askeri müdahale seçeneğini gündeme alması bölgedeki hareketliliği artırmıştı.