Türkiye’nin askeri olarak da desteklediği Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti Güçleri, General Halife Hafter’in yaklaşık bir yıl önce harekat başlattığı Trablus’un tümünde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

Libya’da UMH güçleri, Trablus’u kontrol altına aldıklarını duyurdu

HABER MERKEZİ

Libya’daki iç krizde Türkiye tarafından askeri olarak da desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)güçleri, ülkenin başkenti Trablus’u tamamen kontrol altına aldıklarını duyurdu.

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, dün yaptığı açıklama 1 yıldır General Halife Hafter’e başlı Libya Ulusal Ordusu güçlerinin kontrolü altına bulunan Trablus Uluslararası Havalimanı’nın ele geçirildiğini açıklamıştı.

UMH güçleri tarafından bugün yapılan açıklamada da, Trablus'un güneyindeki Ayn Zara ve Vadi er-Rebi bölgelerinde kontrolün sağlandığını duyurmuştu.

DHA’nın haberine göre UMH’den yapılan son açıklama ise, Trablus’un tümünde kontrolün sağlandığı yönünde.

TÜRKİYE’NİN SAVAŞA MÜDAHALESİ

UMH’ye karşı yaklaşık 1 yıl önce harekat başlatan General Halife Hafter’e bağlı güçler, ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlamıştı. Ancak son birkaç aydır Türkiye’nin Libya’daki savaşa doğrudan askeri olarak müdahil olması, çatışmaların seyrini UMH lehine değiştirdi.

Libya’da geçen haftada Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin Vattiye askeri hava üssünü ele geçirmesi ve Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemlerine el koymasının ardından, Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu güçleriyle birlikte hareket eden Rus savaşçıların Trablus'un 150 km güneydoğusundaki Bani Velid kasabasına gittiği öğrenilmişti.

SERRAC ANKARA’DA

Öte yandan Libya’da bu gelişmeler yaşanırken, UMH’nin Başbakanı Fayiz es-Serrac, bugün Ankara’yta gelerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

Libya’da Türkiye ve Katar gibi ülkeler UMH'yi desteklerken; Rusya, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın da Hafter'e destek verdiği biliniyor.