Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na sert eleştiriler yönelttiği ‘Libya’da arabuluculuk’ önerisi hayata geçiyor. Libya’daki iki taraf, bugün Moskova’da Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğunda bir araya gelecek

Libya’daki taraflar Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda bir araya gelecek!

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Libya Ulusal Mutabakat Hükümet lideri Fayiz Serrac ve Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter bugün Moskova'da bir araya gelecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Meşru hükümetle darbeci arasında arabulucu olunur mu?” açıklamasının hemen ardından Rusya ve Türkiye Libya’da ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya’daki iki tarafın bugün yapacağı görüşme ise Erdoğan’ın sözleri ardından Türkiye ve Rusya tarafından gerçekleştirilen ikinci arabuluculuk girişimi.

KESİNLİK KAZANDI

Serrac ve Hafter’in bugün Moskova’da bulunacağı daha önce bildirilmiş, ancak iki ismin görüşüp görüşmeyeceği netleşmemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamayla iki ismin görüşeceğinin kesinlik kazandığını bildirdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan da bugün sabah saatlerinde Moskova'ya gitti. Türkiyeli isimler de mevkidaşlarıyla bir araya gelerek arabuluculuk çalışmaları yapacak.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Lideri Fayiz es-Serrac, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ve diğer hükümet yetkililerinin de bulunacağı görüşmelerde, diplomatik kaynaklar, bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının gündemde olduğunu bildirdi.

ATEŞKES METNİ İMZALANABİLİR

Öte yandan Rusya’nın Libya Temas Grubu Başkanı Lev Dengov, Fayiz es-Serrac ve Halife Hafter’in Moskova’ya yapacağı ziyarette ateşkes anlaşmasının yapılabileceğini söyledi. Dengov, "Görüşmelerde Libya’daki krizin çözümü ele alınacak, ateşkes imzalanması olasılığı ve böyle bir anlaşma metninin detayları müzakere edilecek" ifadelerini kullandı.

Serrac ise, Rusya’ya yaptığı ziyaret öncesinde, "Ateşkes anlaşmasını imzalamak gelecekteki anlaşmalar için itici bir adım olacak. Bu, Libyalıların akan kanını durdurma girişimidir. Ateşkesi, ulusal birliği ve sosyal dokuyu korumak amacıyla güçlü olduğumuz bir pozisyonda kabul ettik" diye konuştu.

Libyalı tarafların imzalayacağı öne sürülen ateşkes anlaşmasını açık biçimde dile getirmekten kaçınan Serrac, şunları söyledi: “Başlayacağımız siyasi süreç, uzun zamandır hayallerimizdeki devleti kurmak için yaptığımız fedakarlıkların devamı niteliğinde olacaktır. Aramızdaki farklılıklar ancak demokrasi ve diyalog yoluyla aşılabilir. Artık bizim için bir kişinin veya ailenin baskıcı yönetimini kabul etmemiz mümkün değil. Tüm Libyalıları, geçmişi arkada bırakmaya, ayrışmadan vazgeçmeye, barış ve istikrar için safları sıklaştırmaya çağırıyorum."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta yaptıkları ortak basın açıklamasında, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter güçlerinin kabul etmesiyle ateşkes 12 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir programda, Libya meselesiyle ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirmişti. Erdoğan, programda, Kılıçdaroğlu için, "İnanın uluslararası hukuku bu adam bilmiyor! Yav, bir tarafta darbeci var, bir tarafta meşru hükümet var. Meşru hükümetle darbeci arasında arabulucu olunur mu? Ha her iki taraf meşru olur, orada kalkarsın arabulucu olmanın yollarını ararsın" ifadelerini kullanmıştı.