Libya krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek ilk uluslararası konferans yarın Berlin’de yapılacak. Hafter, Berlin öncesi konferansa davet edilmeyen Yunanistan’a gitti. Atine yönetimi Brüksel ile Trablus arasında imzalanacak tüm anlaşmaları veto edeceğini açıkladı

Libya için gözler Berlin’de

Gözler yarın Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek Libya Konferansı’nda. Almanya’nın öncülük ettiği konferans için Başbakan Angela Merkel aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 12 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile Birleşmiş Milletler dahil dört çok uluslu örgütü Berlin'deki konferansa davet etti.

Konferans Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davet ve girişimiyle gerçekleşiyor. "Berlin Süreci" adı verilen konferansla Almanya, ateşkesin ve akabinde barışın sağlanması çabalarını desteklemek istediğini belirtiyor.

Tarafların talep ve önerileri dinlenecek. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin de bulunacağı masada, ilk etapta bağlayıcı kararların alınması beklenmiyor.

Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, Trablus merkezli UMH Başbakanı Fayiz el Serrac ve Libya'nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümete ait silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter davet edildi.

MOSKOVA MEMNUN

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Ankara'nın Libya krizine barışçıl çözüm bulunması için verdiği desteği değerli bulduğunu açıkladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da Rusya ve Türkiye’nin Libya’daki durumu çözmek için çok yoğun çalıştığını ve koordineli adımların sonuç verebileceğini söyledi. Sputnik’e konuşan Ryabkov, siyasi iradenin olması durumunda, 13 Ocak’ta Moskova’da yapılan anlaşmaların uygulanmasının mümkün olduğunu ve bunun için daha fazla çaba sarf edilmesi ve esnek olunması gerektiğini belirtti.

ATİNA'DAN ‘VETO’ TEHDİDİ

Yunanistan, AB'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye ile imzaladığı mutabakat muhtırasını geçersiz ilan etmemesi halinde Brüksel ile Trablus arasında imzalanacak tüm anlaşmaları veto edeceğini açıkladı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Alpha televizyonunda yayınlanan konuşmasında "Mutabakatın geçersiz sayılması bir önkoşul olarak konmadıkça Yunanistan Libya için öngörülen herhangi bir siyasi çözümü, (Avrupa Birliği) zirve toplantılarında kabul etmeyecek" dedi. "Davet edilmememiz yanlıştı" diyen Miçotakis "Libya ile deniz sınırlarımız var ve Berlin'de olmalıydık" diye konuştu.

HAFTER BERLİN ÖNCESİ ATİNA’DA

Libya Ulusal Ordusu'na komuta eden Halife Hafter konferansa gitmeden önce Atina'ya sürpriz bir ziyaret düzenledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüşen Hafter, kendisini destekleyen Atina yönetimi ile görüş alışverişinde bulundu.