Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ordusu, Sirte şehrinin batısına çok sayıda askeri araçtan oluşan sevkiyat yaptı. Mısır Parlamentosu ise bugün Libya'ya asker gönderilme tezkeresi için gizli bir oturum gerçekleştirecek. Libya'daki krizin son günlerde yoğunlaştığı Sirte, ülkenin petrol gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturuyor.

Libya krizi Sirte üzerinde yoğunlaşıyor: Neden önemli, son durum ne?

Libya'daki kriz son günlerde Sirte üzerine yoğunlaştı.

AKP hükümetinin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ordusu, Sirte şehrinin batısına çok sayıda askeri araçtan oluşan sevkiyat yaptı.

Sevkiyat kapsamında çok sayıda askeri araç, Sirte'nin batısındaki Ebu Gureyn beldesine ulaştı.

Sevkiyatın, Libya'nın orta-kuzey kesimlerinde yer alan Sirte ve Cufra'nın, Rusya ve Mısır'ın desteklediği Halife Hafter liderliğindeki Tobruk yönetiminden kurtarılması için başlatılan "Zafer Yolları" harekatı kapsamında yapıldığı kaydedildi.

MISIR PARLAMENTOSU'NDAN LİBYA'YA ASKER GÖNDERME TEZKERESİ İÇİN GİZLİ OTURUM

Mısır Parlamentosu bugün Libya'ya asker gönderilme tezkeresi için gizli bir oturum gerçekleştirecek.

Parlamento temsilcisi Seyid Şerif, bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye Mısır askerini Libya'ya gönderme yetkisi verilmesi yönünde bir karar almak üzere parlamento tarafından "gizli bir oturum" gerçekleştirileceğini açıkladı.

Dün akşam bir televizyon kanalına konuşan Şerif, Mısır Anayasası'nın 152. maddesi uyarında devletin parlamento onayı olmadan savaş ilan edemediğini veya kuvvetlerini savaşa gönderemediğini söyledi.

Şerif, konseyin çalışmalarını düzenleyen iç düzenlemelerin "Mısır ulusal güvenliğini korumak için gizli olması gerektiğini" ifade etti.

Meclisteki oy işlemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şerif, "Bu durumda çoğunluk veya muhalefet yok, hepimizin oyu devletimizi tehlikelere karşı desteklemelidir" şeklinde konuştu.

libya-krizi-sirte-uzerinde-yogunlasiyor-neden-onemli-son-durum-ne-758876-1.

SİRTE NEDEN ÖNEMLİ?

Sirte, UMH kontrolündeki Trablus ile Hafter’in kontrol ettiği Bingazi arasında bulunuyor. Libya’nın başlıca enerji ihracat terminallerine en yakın şehri.

Libya'nın petrol yataklarının yüzde 80'i, Sirte şehrinin güneyini ve doğusunu kapsayan geniş Sirte havzasında bulunuyor.

Buradan çıkarılan petrolden elde edilen gelir, ülkenin petrol gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturuyor.

Sirte ayrıca 2011'de devrilen Muammer Kaddafi'nin doğduğu şehir.

SON DURUM NE?

Hafter'e bağlı Sirteli kabilelerin oluşturduğu tabur, Haziran ayı başında Hafter'in birlikleri gelene kadar savunmadaydı. Bu sırada iki bölge UMH'nin eline geçti.

Ancak Hafter'a bağlı birlikler Sirte'ye ulaştıktan sonra sahada bu bölgelerin bir kısmı yeniden Hafter'in kontrolüne geçti.

libya-krizi-sirte-uzerinde-yogunlasiyor-neden-onemli-son-durum-ne-758875-1.

PETROLDE GÜÇ KAVGASI

Libya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrol ihracatı Avrupa ülkelerinin girişimleri sonucu şu an UMH'ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) üzerinden yürütülüyor. NOC önceki gün, petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlandığını duyurmuş ancak petrol üretiminin daha önceki seviyeye çıkmasının zaman alacağını belirtmişti. Açıklamada ayrıca, Sidre Limanı’ndan bir tankere ham varil yüklendiği bilgisi paylaşılmıştı.

Libya’daki en önemli petrol rafinerilerinin bulunduğu doğu bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, petrol üretimine yeniden başlanmasını ocak ayından beri bloke etmişti. Hafter, söz konusu hamleyle ülkenin batısını kontrolü altında bulunduran UMH üzerindeki baskıyı artırırken petrol üretiminin kesintiye uğraması nedeniyle ekonomik kaybın 6,5 milyar dolar civarında olduğu tespit edilmişti.

Libya'da çatışmalar nedeniyle yaklaşık altı aydır bloke olan petrol havzaları, Avrupa ülkelerinin girişimiyle yeniden pazara giriyor. Hafter güçleri, petrol gelirinin adil dağıtımı için yurt dışında bir banka hesabı açılması şartı koşarken UMH, petrol ihracatını hızlandırmak istiyor.

LİBYA'DA HANGİ AKTÖRLER VAR?

NATO üyelerini karşı karşıya getiren Libya krizinde Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Fransa gibi General Hafter liderliğindeki Tobruk yönetimini, Türkiye ve İtalya ise Fayiz es-Serrac liderliğindeki Trablus hükümetini destekliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Independent Türkçe, BBC Türkçe, BirGün