Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun İYİ Parti ve CHP liderlerini ziyaretinin ardından Libya tezkeresi Meclis’e sunuldu. Çavuşoğlu, CHP ile yaptığı görüşmede, askerin Libya’da sıcak çatışmaya girebileceğini söyledi

Libya tezkeresi Meclis’e sunuldu: Çatışma çıkabilir

HÜSEYİN ŞİMŞEK
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etmesinin ardından Libya tezkeresi Meclis’e sunuldu. İlk olarak CHP liderini ziyaret eden Çavuşoğlu görüşmede askerin Libya’da sıcak çatışmaya girme ihtimalinden söz etti. CHP ise, “Tezkereyi desteklemeyeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Libya tezkeresine destek turuna çıkan Çavuşoğlu’nu Genel Merkez’deki makamında kabul etti. Çavuşoğlu’nu, partiye girişinde CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz karşıladı. Görüşmede Kılıçdaroğlu’na, Çeviköz’ün yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç eşlik etti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 50 dakika sürdü. CHP kaynakları, görüşme boyunca Libya hükümeti ile varılan anlaşmanın içeriği hakkında net bilgi alamadıklarını ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, “diplomasi” seçeneğinin önemsenmesini isteyen Kılıçdaroğlu’na, Çavuşoğlu, “Diplomasi yolunu denedik ancak sonuç alamadık” karşılığını verdi. Çavuşoğlu’nun ayrıca, “Bir çatışma ihtimalinden endişe duyuyoruz” diyen Kılıçdaroğlu’na, “Askerimizin kötü bir senaryoda Libya’da sıcak çatışmaya girme ihtimali bulunuyor” dediği öğrenildi.

DURUM KÖTÜLEŞİYOR

CHP heyeti, Çavuşoğlu’na Libya tezkeresi için acele edilmesinin nedenlerini de sordu. Çavuşoğlu’nun “Durum kötüleşiyor ve giderek Trablus hükümetinin aleyhine dönüyor” dediği belirtildi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Libya’daki son durum, tezkere ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile diğer mutabakatlara ilişkin Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiklerini ve yöneltilen soruları yanıtladıklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Tezkere konusunda karar CHP’nindir ama biz, ülkemiz ve ülkemizin ulusal çıkarları bakımından, karşı karşıya kaldığımız tehditler dahil niye tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık” dedi.

MÜSLÜMAN KANI DÖKÜLMESİN

Çavuşoğlu’nun ardından CHP’nin görüşünü Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz anlattı. Kararlarının kesin olduğunu vurgulayan Çeviköz, “Suriye’de yaşanan kötü tablonun bir başka ülkede daha yaşanmasını istemiyoruz. Özellikle Türkiye’nin Libya’daki vekalet savaşlarına taraf olması ve Müslüman kanı dökülmesine taraflardan biri yanında sebebiyet vermesine asla izin vermeyiz” dedi.

ÖNCELİK DİPLOMASİ OLMALI

Libya’daki durumun Suriye iç savaşından çok daha karışık ve riskli olduğunu vurgulayan Çeviköz, “Libya’ya asker göndererek bu vekalet savaşına taraf olmak yerine Türkiye gibi bir ülkenin tarihten gelen bir takım sorumluluklarını ve birikimini de dikkate alarak önceliğini diplomasiye vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yapılan diplomasiye öncelik vermek değil asker göndererek mevcut durumu daha da kötüleştirerek bir gelişmeye zemin hazırlamaktır. Bunun doğru olmadığını Sayın Bakan’a da izah ettik” diye konuştu.

MECLİS 2 OCAK'TA TOPLANIYOR

Libya tezkeresi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Genel Kurulu’nu 2 Ocak Perşembe olağanüstü toplantıya çağırdı. TBMM Başkanı Şentop çağrı yazısında, “30 Aralık 2019 tarihinde Meclis Başkanlığımıza sunulan 3/1044 esas numaralı Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşülmesini teminen, Anayasa’nın 93’üncü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 7’nci maddelerine göre Genel Kurulun toplantıya çağrılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu sebeple 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00’te Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nu toplantıya çağırıyorum” ifadesine yer verdi. Görüşülecek tezkereye MHP destek verirken CHP, İYİ Parti ve HDP’nin desteklemeyeceği biliniyor. Tezkerenin geçmesi için basit çoğunluğa yani oylamaya katılan vekillerin yarısından bir fazlasının evet oyu vermesi yeterli.