Lice davasında 25 yıl sonra karar günü

Lice’de 1993 yılında 16 sivilin öldürüldüğü, 36 kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin açılan davanın karar duruşması bugün görülecek.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli bir şekilde öldürülmesinin ardından ilçe merkezinde 16 sivilin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin açılan davanın 14’üncü duruşmasına İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edilecek. Dava, “güvenlik” gerekçesiyle önce Eskişehir’e, ardından da İzmir’e nakledilmişti.

Olayın failleri olarak gösterilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Ancak dava devam ederken sanıklardan Üsteğmen Tunay Yanardağ, 23 Ağustos 2015 tarihinde Singapur’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ölümü üzerine Yanardağ’ın dosyası düşerken, davanın tek sanığı olan Eşref Hatipoğlu ise tutuksuz yargılanıyor.