Lider galibiyeti hatırladı

Süper Lig’e dönüş haftasında salgın arasına düşüşte giren iki ekipten Göztepe lider Trabzonspor’u ağırladı. Gürsel Aksel Stadyumu’ndan 3-1’lik skor ve 3 puan ile dönen fırtına liderliğini sürdürmeyi garantiledi. Rizespor maçına kadar üç 90 dakika üst üste yarım gol beklentisini* aşamayan Göztepe’nin ise, hücumdaki basit kayıplar sonrası gol pozisyonu verme ve ağır stoperleri yüzünden geriye düştüğü maçlarda silinip gitme alışkanlığı sürüyor.

Konuk takımın ve belki de sezonun en değerli oyuncusu Sosa sakatlığı nedeniyle kadroda değildi. Göztepe’nin 1-0 kazandığı ilk devre müsabakasının kahramanlarından Gassama yedekti; İlhan Palut Mart’ta katıldığı ekibinde buluştuğu eski öğrencisi Murat Paluli’yi sağ bekte tercih etti. İlk dakikalarda bu oyuncunun üst üste yaptığı hatalar Beto’yu maça erken ısındırdı.

Arjantinli maestrosunun yokluğunda Hüseyin Çimşir, üçüncü bölgedeki dikine pasları seçme görevini sağ çizgideki Guilherme ile sağ içteki Abdülkadir Ömür’e vermişti. 16.dakikada Guilherme ve Pereria’nın sabırla zamanladığı verkaçta Berkan uyuyunca Portekizli bek sıfıra indi. Ortası nerdeyse Nwakaeme’nin alnına gitti ve lider deplasmanda 1-0 öndeydi. %50’den yüksek oranla kafa topu alan tek stoperi orta sahadan devşirme Borges’in yokluğunda Gözgöz ilk dört ortadan üçüne Trabzonlu oyuncuların vurmasına engel olamadı.

Geriye düştüğü 12 maçtan yalnızca 5 puan çıkarabilen ev sahibinde Napoleoni ve Castro’nun mücadelede eksik kalması liderin ipleri tamamen ele almasını kolaylaştırdı. Bilhassa Abdülkadir Ömür ve Ekuban takımları öne geçtikten sonra çok etkili hücum aksiyonlarına girdi; Beto farkı birde tutan isimdi. İlhan Palut Napoleoni - Poko değişikliği için 36 dakikadan fazla beklemedi. Guilherme çok gereksiz iki sarı kart ile 40’ta atılınıca ev sahibi için umut belirdi.

47’de Serdar Gürler’in volesi ile Göztepe Uğurcan’ı ilk kez yere uzanmaya zorlasa da, 51’de savunmasından aldığı topu 50 metre sürükleyip Poko’dan penaltı alan Sörloth, Trabzonspor için maçı çözen oyuncu oldu. Ekuban beyaz noktadan hata yapmadı ve konuk ekip farkı ikiye çıkardı. 55’te DaCosta’nın Jerome’a yok yere yaptığı müdahale de Zorbay Küçük tarafından penaltı olarak değerlendirilince Göztepe Alpaslan’ın ayağından bir kez daha maça tutunma şansı buldu ve skor 2-1’e geldi.

Bir kişi eksik kalan konuk ekibin, yarı saha çizgisine yaklaşan ağır Göztepe stoperlerine fatura kesmesi epey gecikse de bu şeref günün çalışkan ismi Abdülkadir Ömür’e nasip oldu. 86’da savunma arkasına attığı koşuyla Ekuban’dan pası resmen talep etti ve sakatlanma pahasına Beto’yu mağlup etmeyi başardı. 2 pas arası ve 4 topa müdahale ile kirli işlere de hakkıyla el atan genç yıldızın oyundan çıkmak zorunda kalması üzücüydü. Uğurcan Çakır başarılı uzun pasları ve ikinci yarıdaki kurtarış performansıyla İzmir’den Guilherme hariç kayıpsız dönen liderin öne çıkan bir başka ismiydi.

* Expected Goals (Gol Beklentisi) xG adı verilen bu veri, çekilen şutların gole dönüşme olasılığı üzerinden takımların hücum performansı hakkında fikir veriyor.