ABD Başkanı Biden, Katar Emiri Al Sani’yi Beyaz Saray’da; Rusya Lideri Putin ise Macaristan Başbakanı Orban’ı Kremlin’de ağırladı. Her iki görüşmenin merkezinde ise Ukrayna krizi yer aldı.

Liderler arası Ukrayna satrancı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

NATO’nun Doğu Avrupa ile Baltıklar’a silah ve asker yığmaya devam ederken Ukrayna krizinde diplomasi trafiği hızlandı. ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ağırladığı Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşmesinde her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını söyledi. Biden, Rusya'ya doğalgaz yaptırımları getirilmesi olasılığına karşı Katar'dan daha fazla doğal gaz tedarik etmesi talebinde bulundu. Oval Ofis'te Katar Emiri el Sani'yle birlikte basına açıklamalarda bulunan Biden, Katar'ı "NATO üyesi olmayan önemli müttefik ülke" olarak belirleme planları yaptığını söyledi. Bu statü, Katar'ı ABD'nin karşısında özel bir konuma getirecek. El Sani ise bu hamle karşısında Biden'la hem bölgesel güvenlik hem de Filistin halkına eşit haklar konusunu görüşeceğini söyledi.


İNGİLTERE KIŞKIRTIYOR

ABD'nin "her türlü adıma hazırız" açıklamasıyla birlikte İngiltere'den de bir adım geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'ya daha geniş çaplı yaptırımların mümkün kılınması konusunda adım attıklarını açıkladı. Londra yeni yasayla birlikte çok daha geniş çerçevede bireylere ve şirketlere yaptırım uygulayabilecek.

Moskova ise bu adımın İngiliz şirketlere ve hissedarlara zararı olacağı konusunda uyarıda bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Bu durum iş dünyasına açık bir saldırıdır ve çıkarlarımız doğrultusunda karşılık vermemizi gerektirir" açıklaması yaptı. Fransa ve İtalya ise ABD'nin görüşmelerde ilerleme sağlayamadığı Rusya ile teması artırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikinci telefon görüşmesini yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'nın önerdiği güvenlik garantilerinin görüşüldüğü, iki liderin yüz yüze görüşme yapma konusunda da uzlaştığı belirtildi.
İtalya Başbakanı Mario Draghi ile Putin yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna krizi bağlamındaki son gelişmeleri ve iki ülke ilişkilerini ele aldı.

Batı cephesinde bunlar olurken hedefteki Putin ise Macaristan Başbakanı Orban’ı Kremlin’de ağırladı. Liderler gaz sevkıyatından koronavirüs aşısı teknolojisine ve ABD ile güvenlik garantisi görüşmelerine kadar pek çok konuyu ele aldı. Kremlin'deki görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, enerji konusunun Rusya ile Macaristan arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Orban'ın Rusya ve Macaristan'ın çıkarına birçok şey yaptığının altını çizdi.