İYİ Partili Paçacı’nın ifadeleri, ‘partiler arasında sorun var’ iddialarına yol açarken liderlerin teması memnuniyetle karşılandı. Paçacı tartışılan ifadeleri, çıkabilecek olası sorunların önüne geçmek için sarf ettiğini söyledi

Liderler tansiyonu düşürdü

Hüseyin ŞİMŞEK

İYİ Partili Cihan Paçacı’nın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik ifadeleri, özellikle iktidar cephesinden, “Millet İttifakı’nda çatlak var” yorumlarına neden olurken BirGün’e konuşan iki parti kurmayları, “Herhangi bir görüş ayrılığı ve politik ayrım söz konusu değil” dedi.

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı, hafta başında Muharrem Sarıkaya’ya yaptığı açıklamada, “Kemal Bey son dönemde sürekli tekil konuşuyor. Gençlere, esnafa, çiftçiye, KHK’lilere vaatlerde bulunuyor. Bu vaatler bizim açımızdan da olmaz şeyler, karşı çıktığımız durumlar değil. Ama biz ortak bir hükümet için ittifak halindeysek, en azından öncesinde bunları ortaklaşa kararlaştırmalı ve ortak bir dille birlikte açıklamalıyız” ifadelerini kullandı. Bu sözlerin tepkilere yol açtığı CHP'nin kurmayları, “Ortada böyle büyük eleştirilerin getirileceği bir durum yok” dedi.

CHP içerisinde sayıları az da olsa, “Biz ittifakın büyük ortağıyız. Bu şekilde eleştirilmememiz gerekiyor” görüşünü dile getiren bir kesimin olduğunu ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun da bu görüşlere vize vermediğini ifade eden CHP kaynakları, “İYİ Parti ile aramızda bir kriz yok. Herhangi bir krize neden olacak derecede ağır eleştiriler de sunulmadı. Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeler de ittifak için son derece faydalı oldu. Bizim tarafımızda bir kırılma durumu yok. Sayın Akşener cephesinde de olmadığını biliyoruz. Öyle ki, KDP ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile yapılan görüşmeye bile tepki göstermedi. İlişkiler bu derecede iyi. MYK üyelerimiz arasında da büyük çoğunluk, Paçacı'nın açıklamalarının büyütülmemesi gerektiğini söyledi” diye konuştu.

İYİ Parti temsilcileri ise Paçacı’nın açıklamalarının Akşener’in bilgisi dışında yapıldığını, bu sözlerin iktidar cephesi tarafından, “bir sorun varmışcasına” kasıtlı olarak büyütüldüğünü dile getirdi.

AMACIM İTTİFAKIN GÜÇLENMESİYDİ

Açıklamaları kısa süreli krize neden olan İYİ Partili Paçacı da BirGün’e konuştu. Millet İttifakı’nın oldukça güçlü bir ortaklık üzerine kurulduğunu, kendisi dahil, yapıcı eleştirilerde bulunanlar nedeniyle ittifakın zarar görmeyeceğini söyledi.

Yaptığı açıklamaların amacının, “İttifakın güçlenmesi ve ileride zarar görmemesi” olduğunu ifade eden Paçacı şu ifadeleri kullandı:

“Benim açıklamalarım sadece bir durum tespitinden ibarettir. İttifak hukukunun güçlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu tespitin ittifakın bozulmasına veya çatlamasına sebep olması mümkün değil. Yapıcı eleştiri amacım vardı. İttifaklar arasında zaman zaman görüş ayrılıkları olur. Bizim bu konudaki ayrımımız çok önemsiz. Oysa Cumhur İttifakı’nda bunun çok daha büyükleri yaşanıyor ama ittifakın son bulacağına yönelik değerlendirmeler yapılmıyor. Yaptığım açıklamalardan Genel Başkanımız Akşener'in haberi yoktu ama amacım zaten kriz çıkarmak değil tam aksine daha iyi ilişkiler kurmaktı.”