Türkiye’de siyasilerle yakın ilişkileri bulunan ve liderleri Mahmut Ustaosmanoğlu’nu kaybeden İsmailağa cemaati, 1982, 1998 ve 2001’de işlenen 3 cinayetle anılıyor. 1998’de öldürülen isim, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun damadı Hızır Ali Muratoğlu’ydu.

Liderleri Mahmut Ustaosmanoğlu’nu kaybeden İsmailağa cemaatinin isminin anıldığı 3 cinayet
Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet) ve Mahmut Ustaosmanoğlu

Politika Servisi

İsmailağa cemaatinin şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, 20 gündür tedavi gördüğü hastanede 95 yaşında öldü.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve 40 ülkeye yayılan faaliyet ağıyla Türkiye’deki en büyük dini cemaatlerden bir olan İsmailağa, birçok şaibeli olayla da ismi anılıyor.

Cemaat özellikle hoca-talebe ilişkilerindeki disiplinle tanınıyor. Gündelik yaşamın her alanı düzenlemesi de dikkat çeken cemaatte erkekler, sakal bırakıp sarık ve cübbe kullanma zorunluluğu yüzünden kolaylıkla diğer cemaatlerin mensuplarından ayırt edilebiliyor. Birçok gerici zorunluluğun bulunduğu cemaat ayrıca 3 cinayetle de ismi anılıyor.

SARSICI CİNAYETLER

Cinayetlerin ilki Üsküdar Müftüsü Ünal’ın öldürülmesiyle alakalı. 5 Temmuz 1982’de, Üsküdar’daki Namazgâh Camisi yakınlarındaki bir inşaatta, Üsküdar Müftüsü Hasan Ali Ünal’ın cesedi bulundu.

Silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü anlaşılan Hasan Ali Ünal’ın ölümünde, İsmailağa cemaatinin parmağı olduğu kanısıyla soruşturma başlatıldı ve aralarında Mahmut Ustaosmanoğlu’nun da bulunduğu isimler İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı.

İkinci cinayet ise Mahmut Ustaosmanoğlu’nun damadı Hızır Ali Muratoğlu’nun camide öldürülmesiydi. Muratoğlu 1998’de, görev yaptığı camide cemaatle sohbet ettiği sırada öldürüldü. Yanına yaklaşan cübbeli ve sarıklı bir kişi, altı el ateş ederek Muratoğlu’nu öldürdü. 2001’de İsmailağa cemaati mensubu başka kişileri de öldürdüğü belirlenen Ufuk Salih Hantal’ın Muratoğlu cinayetinin de faili olduğu anlaşıldı.

Bu cinayette cemaat içindeki çekişmelerin etkili olduğu iddia edildi. O dönem söylenenlere göre, Hızır Ali Muratoğlu’nun öldürülmesiyle, Mahmut Ustaosmanoğlu’dan sonra cemaatin başına geçmek isteyen ve ‘Cübbeli Ahmet’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün en büyük rakibi devre dışı kalmıştı.

Öte yandan cemaatin "çok konuşan"ı olarak adlandırılan Cüppeli Ahmet’in babası Yusuf Ünlü, İsmailağa Camii avlusunda 18 Haziran 2001 akşamı bacaklarından kurşunlandı.

Cemaatle alakalı diğer cinayet ise Bayram Ali Öztürk’ün bıçaklanarak öldürülmesi oldu. İsmailağa Cemaati içinde “Mektubatçı Bayram Hoca” olarak tanınan Bayram Ali Öztürk, 3 Eylül 2006 tarihinde İsmailağa Camisi’nde verdiği bir sohbet sırasında, Mustafa Erdal isimli biri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Öztürk’ü öldüren Mustafa Erdal da camide linç edildi. Öztürk’ün öldürülmesi Ergenekon soruşturmaları kapsamında da incelendi.

SİYASETLE İLİŞKİLERİ

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeğeni Saadettin Ustaosmanoğlu, 2010’daki söyleyişinde cemaatin siyasi partilerle olan ilişkilerine değinirken “Bugüne kadar Efendi Hazretleri’ne bütün parti liderleri gelmiştir. Demirel gelmiştir, Türkeş gelmiştir, Muhsin Yazıcıoğlu gelmiştir, Ecevit gelmiştir, Baykal gelmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan son zamanlar AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da ilişkisi güçlü bir şekilde devam eden Cemaatin özellikle seçim öncesi AKP ziyaretleri kamuoyunun ilgisini çekmişti. Erdoğan da son 6 yıl içerisinde Mahmut Ustaosmanoğlu’nu iki kez ziyaret etti.