Play-off heyecanı için geri sayım sürerken Sultanlar Ligi'nde normal sezonun dikkat çekenlerini derledik. Çekişmenin son haftaya kadar sürdüğü sezonun en iyi oyuncusu Vakıfbank'ın yıldızı Gabi Guimares’ti.

Ligde normal sezonun enleri

Bu haftaki yazıyı, geçtiğimiz hafta söz verdiğimiz gibi normal sezonun en iyileri seçimlerimize ayırdık. Listeye geçmeden önce bazı noktaları açıklayalım. Adından da belli olduğu gibi, bu seçimler normal lig sezonunu kapsıyor. Play-off mücadeleleri sonrasında bu liste farklı bir hal alabilir ve uluslararası mücadeleler ile Kupa Volley değerlendirme dışı.

Ayrıca “En Değerli Oyuncu” unvanına da açıklık getirmek gerekiyor. Burada kastedilen sezonun en değerli performansını veren oyuncusu, yani kendi takımı içindeki en değerli oyuncu karşılaştırması değil. Zira eğer unvan, ikincisine verilseydi Tijana Boskovic veya Gaila Gonzales unvanı alabilirdi, ancak bizim bahsettiğimiz ilki. Listede yabancı-yerli ayrımı yapmayı anlamsız buldum, zira sporda pasaportlardan daha önemli olan şey performanslardır, hatta yerli oyunculara ayrı bir parantez açmanın onları seviye olarak aşağı görmenin itirafı olduğunu düşünüyorum. Son olarak bu seçimlerin kişisel görüşler olduğunu ve izleyen herkesin kendi fikri olabileceğini hatırlatalım.

***

En değerli oyuncu (en iyi smaçör): GABI GUIMARES (Vakıfbank)

Gabriela “Gabi” Braga Guimarães (Vakıfbank). Gabi bu sezonun bana göre tartışmasız en değerli oyuncusuydu. Ne set başına sayıda, ne servislerde, ne bloklarda çok üst sıralarda yer almayan Brezilyalı oyuncu, (sadece servis karşılamada yüzde 60 ile 5. sırada sezonu kapattı) buna rağmen o kadar net bir performans ortaya koydu ki, sadece Vakıfbank değil tüm takım taraftarlarının beğenisini kazandı. Tabii takımında Isabella Haak ve Zehra Güneş gibi önemli iki oyuncu bulunan Gabi’nin diğer istatistiklerde ilk sıralarda olması beklenmeyebilir, fakat özellikle Haak gibi bir makine pasör çaprazının olduğu takımda ondan daha fazla dikkat çekmesi çok önemli. Gabi maç seçmiyor, sürprizlerle dolu, maçtan kopmuyor, sürekli deniyor ve bu sporda alışılagelmiş şeylerin dışında bir şey izlettiriyor.

En İyi Libero: DILEK KINIK (Kuzeyboru)

Bu zorlandığım kategorilerden birisi oldu. Gizem Örge aklımın hep köşesindeydi, ancak Gizem lige nazaran Avrupa arenasında çok iyi maçlar oynadı. Bunu sezonu yüzde 51 gibi bir servis karşılama yüzdesi ile bitirmesinden de anlıyoruz. Elbette bu yüzdede Dilek’ten daha iyi durumda olan Simge, Gizem Güreşen gibi isimler var, fakat Kuzeyboru bu sezonun en büyük sürprizlerinden birisi ie bunda Dilek’in payı büyük. Simge, Aylin gibi isimler varken Guidetti’nin onu ulusal takıma dahil edeceğini sanmıyorum, ama o takıma Gizem Örge bile dahil edilmiyor ki!

En İyi Orta Oyuncu: ZEHRA GÜNEŞ (Vakıfbank)

Son birkaç yılda, Zehra’nın dünyanın en iyi orta oyuncusu olma potansiyelinin olduğu söyleniyordu sık sık. Sanki o noktaya gelmek üzereyiz. Çok iyi bir olimpiyat geçiren Zehra, yaşadığı omuz sakatlığından sonra sahalara harika döndü. Ligde, Fenerbahçe karşısında yaptığı 9 blokla ördüğü duvar, sezonun en iyi blok ortalamasını tutturması onu bu unvanı hak etmesini de beraberinde getirdi. Kübra’nın da sezonun son 10 haftasıyla yükselen formu ulusal takım için memnuniyet verici.

En İyi Pasör: CANSU ÖZBAY (Vakıfbank)

Voleybolun ölçüm yapması en zor pozisyonunda seçimlerde çeşitlilik gösterebiliyor, hatta antrenörünüzün tercih ettiği pas yönü ve yüksekliği dahi sizin değerlendirmenizde pay sahibi oluyor. Cansu bana göre, ciddi olabilecek bir sakatlığın kıyısından dönse de takımından 1 ay uzak kaldı ve döndüğünde bunun etkisini en aza indirmek için elinden geleni yaptı. Bir voleybol efsanesi Maja’nın gidişi hiçbir zaaf yaratmadıysa bunun mimarı Cansu’ydu. Sezona Buse tercihiyle başlayan Terzic’i kararından döndüren voleybol efsanesi Naz ve Carlini’ye de övgüleri göndermek lazım, ancak Cansu onlardan 1 adım öndeydi.

En İyi Pasör Çaprazı: GAILA GONZALES (PTT) ve TIJANA BOSKOVIC (ECZACIBAŞI)

Girişte de belirttiğimiz gibi sadece takımları için son derece önemli oyuncular olması bir yana, Gonzales ve Boskovic ligin geneline de damgalarını vurdular. Birini seçmemiz gerekirse Gonzales, sezon boyunca servislerde bir hayli problem yaşayan Boskovic’e nazaran, ligin en çok ace atan üçüncü oyuncusu olması ile bir adım önde. Adı şimdiden transfer dedikodularında geçiyor. Belirtelim, Melissa Vargas tüm sezon oynayabilse, bu unvanın en büyük adayı olabilirdi.

En İyi Takım: VAKIFBANK

Pasör, orta oyuncu, smaçör ve antrenör ödüllerini bünyesinde toplayan Vakıfbank. Fakat Kuzeyboru’nun da adını mutlaka zikretmeliyiz.

En Fazla Çıkış Yapan Oyuncu: BEYZA ARICI (Eczacıbaşı)

Geçen sezon bittiğinde kimsenin ulusal takım için düşünmediği bir oyuncuydu Beyza. Fakat Ferhat Akbaş’ın orta oyunculara büyük rol verdiği sistemini en iyi kullanan isim oldu ve harika bir çıkış yakaladı. Yasemin Güveli gibi bir orta oyuncuyu sakatlık sebebiyle kaybeden Kaplanlar’ın bu yokluğu hissetmemesi için elinden geleni yaptı. Bana göre Uluslar Ligi’nde Zehra’nın yanında ikinci forma ona verilmeli. Bunu net olarak hak etti.

En İyi Taraftar Grubu: TIGERS (Eczacıbaşı)

Artık 3 bin kişilik bir salonu hak ediyorlar. Oyunculara olan ilgileri muazzam (

En İyi Genç Oyuncu: (20 yaş altı) ARİNA FEDOROVTSEVA (Fenerbahçe)

Sanırım en az zorlandığım kategori bu oldu. Arina, Fenerbahçe’yi aldı ve direkt olarak bir üst sınıfa yükseltti diyebiliriz. Lig devam ederken 18 yaşına giren Rus oyuncu ligin en iyi servisçisi ve set başına en skorer 5. oyuncusu. Hem en değerli oyuncu hem de en iyi smaçör ödülünü almadıysa sebebi onun yetersizliği değil, Gabi’nin kariyer sezonu geçirmesi.

En İyi Antrenör: GIOVANNI GUIDETTI (Vakıfbank) ve KAMIL SÖZ (Kuzeyboru)

Evet çok eleştiriyoruz, evet bazen yaptığı oyun ve oyuncu seçimleriyle tüm voleybolseverleri çileden çıkartabiliyor (hala 2-0 ve 10-5 önde olduğu maçların kalanını kenardaki oyuncularla oynamamasını anlayamıyorum), fakat rakibe saygısı, işine saygısı ve oyuncuları sonuna kadar zorlayıp onların performansını potansiyellerinin de üzerine çıkarmasıyla Guidetti bu unvanı hak ediyor. O ediyor da Kamil Söz etmiyor mu? Geldiğinde 5’te 0 yapmış bir takımı Avrupa kupaları playoff potasına sokmayı başardı. Sezonun en flaş galibiyetinde de onun imzası var. Vakıfbank’ı Aksaray’da 3-0 mağlup ettiğikleri maç herkes için şok etkisi yaratmıştı.

En İyi Maç:

Fenerbahçe-THY: 2-3 ve Fenerbahçe-Galatasaray: 3-2

En İyi Sayı:

Merve Tanıl’ın, Türk Hava Yolları – Sarıyer maçında durum 1-0 ve 6-8 iken aldığı olağanüstü sayı. Önce 2 kez harika savunma ardından arkası dönük halde rakip sahanın arkasına bıraktığı inanılmaz top. Hala izlemediyseniz izleyin.