Lila şirketi patronu kâğıttan kaplan

Deniz GÜNGÖR

Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Lila Kâğıt fabrikasında Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası’nda örgütlü oldukları için işten çıkarılan işçiler direnişlerinde 1 haftayı geride bıraktı. 3 ay içerisinde yaklaşık 60 emekçi işten çıkarılırken bugün direniş alanına çevrilen fabrika önünde basın açıklaması okunacak.

Kârını paylaşmak istemiyor

Sendikalı olduktan sonra performans düşüklüğü ve küçülmeye gidildiği iddialarıyla 21 Aralık tarihinde işten çıkarılan işçi Uğur Yeni, “Fabrika içerisindeki baskı, mobbing ve düşük ücret nedeniyle sendikalaştık ancak işyerinde bizi performans düşüklüğü ve küçülmeye gittiklerini söyleyerek işten çıkardılar” diye konuştu. İşverenin sendikalı işçileri tespit etmek için e-devlet şifrelerini istediklerini söyleyen Yeni, “İşveren sendikayı kendi işine gelmediği için işyerine sokmak istemiyor. Kazancının düşeceğini düşünüyor ancak insanlar daha iyi koşullarda çalıştıkça daha fazla kâr edecek. Biz direniş çadırımızı kurduk, sendika işyerine girene kadar ve biz sendikalı olarak işe dönene dek direnişimizden vazgeçmeyeceğiz. Arkadaşlarımız ve biz daha iyi koşullarda çalışana kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fabrikanın hızlı büyüdüğünü ve bunun altında emek sömürüsü yattığını belirten Selüloz-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Aykut Günel ise şunları söyledi: “İşveren işten çıkardığı emekçilere kıdem ihbar tazminatlarını vererek dava açmamaları için anlaşma yaptı. Bunu kabul etmeyen arkadaşlarımızla direnişimizi sürdürüyoruz. 15-16 yıllık geçmişi olan şirket süreç içerisinde inanılmaz derecede büyüdü. En fazla ihracat yapan işyerleri arasında ve geçen sene 112 milyon dolar ihracat yapmışlar. Kısa sürede bu kadar büyümelerinin nedenini hepimiz biliyoruz ki emek sömürüsü. Bu kadar büyüyen bir şirket bu büyümeden payını işçilere vermek istemiyor. Bir işçi sıkıntı mı yaratıyor ya da iş kazası mı geçiriyor, hemen primini kesiyor. Eğer sendika gelirse bunları yapamayacak bu yüzden sendika düşmanlığı sergiliyorlar."