Kalker ocağı için başvuruda bulunan Limak Holding, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilmiş Hazine arazisine ‘bedelsiz’ yerleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı komisyon ise başvurunun yapıldığı gün jet hızıyla ‘halkın katılım toplantısı’ kararı verdi.

Limak gözünü askeri araziye dikti

Gökay BAŞCAN

İHALELERİN ‘vazgeçilmezi’ Limak Holding’in Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisine ‘kalker ocağı’ kurmayı planladığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye ilişkin Limak’ın başvurusunu aynı günde karara bağlaması dikkat çekti.

Limak Holding’e bağlı Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Pınarhisar’ın Camiikebir ve Beylik mahalleleri sınırları içerisindeki bölgeye kurmayı planladığı kalker ocağı için 14 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Şirketin yaptığı başvuruyu ve proje tanıtım dosyasını ‘jet hızıyla’ inceleyen Bakanlık komisyonu, ‘aynı gün’ içerisinde karar verdi. Böylece 12 Ocak’ta halkın katılım toplantısı yapılması kararlaştırıldı.


Milli Emlak’ın ‘bedelsiz’ olarak verdiği araziye ilişin hazırlanan proje tanıtım dosyasında, “Projenin planladığı alan, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisi olduğundan mülkiyet izinleri ilişkin herhangi bir satın alma, kiralama bedeli oluşmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

YER ÜCRETİ ÖDEMEYECEK

Proje tanıtım dosyasına göre de söz konusu arazi, askeri atış ve tatbikat alanı olarak kullanılıyordu. Maliyeti 1 milyon 800 bin 750 TL olarak belirlenen maden ocağından yılda 2 milyon ton kalker ocağı üretilecek. 99,94 hektarlık alanın tamamı proje alanı olarak belirlendi. Bu alanın 91,23 hektarlık bölümünde açık işletme yöntemi ile patlatmalı kazı yapılarak cevher çıkartılacak. Çıkarılan ‘cevher’ 500 metre uzaklıktaki çimento fabrikasında değerlendirilecek. Proje sahasına en yakın ev ise 600 metre uzaklıkta. Limak’ın Hazine arazisinde kurulması planlanan maden ocağı için ‘yer ücreti’ ödemeyecek olması ise dikkat çekti.

***

SULAK ALANLAR ETKİLENECEK

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre maden sahası, Meriç-Ergene Havzası ve Lüleburgaz alt havzası içerisinde kalıyor. Kalker ocağı kurulmak istenen bölgede, su kaynakları da mevcut. Üstelik alanın bin 280 metre ötesinde Parkiçi Kaynağı bulunuyor. Bu kaynakdaki su, içme kullanma suyu şebekesine veriliyor.