Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Hazine arazisine ‘bedelsiz’ yerleşen Limak, ÇED alanını 30 hektara düşüreceğini iddia etti. ÇED dosyasında alanın hâlâ 100 hektar görüldüğünü belirten bölge halkı, şirketin girişimini ‘nabız düşürme’ olarak değerlendirdi.

Limak, lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyor

Gökay BAŞCAN

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Hazine arazine kalker ocağı kurmayı planlayan Limak Holding, proje alanını 30 hektara düşüreceğini iddia etti. Ancak şirketin çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyasında alan hâlâ 100 hektar olarak gözüküyor. Bölge halkı, şirketin bu söylemini ‘nabız düşürme’ olarak değerlendirdi.

TOPLANTI YAPILACAK

İhalelerin ‘vazgeçilmezi’ Limak Holding’in Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisine ‘kalker ocağı’ kurmayı planladığını BirGün’ün ortaya çıkması üzerine ilçede hareketli günler yaşanmaya başlandı. İlçedeki siyasi parti örgütlerini ziyaret eden Limak Holding’e bağlı Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri, ÇED dosyasında belirtildiği 100 hektarlık alanın 30 hektara düşürüleceğini iddia etti. Şirketin bu ‘söylemlerine’ rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yer alan ÇED dosyasında projenin 100 hektar olacağı ve 12 Ocak’ta yapılacak olan halkın katılım toplantısında bir değişiklik olmadığı görüldü.


ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi verdiğini ve henüz yanıt alamadıklarını hatırlatan CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, “Bilgi almak çok zor, soru önergesi verdik. Yanıtını bekliyoruz. Projeyi küçülttük diyorlar ama eski projenin ÇED süreci devam ediyor” dedi.
“30 hektara düşürseler bile kapasite artırımıyla istediklerini alabilecekler” diyen CHP’li Gündoğdu şöyle konuştu: “Pınarhisar’da her yer kalker ocağı, beton fabrikası. Doğa can çekişiyor. Daha fazlasına izin vermemiz gerekiyor. Elimizden geleni yapacağız.”

TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ

Limak yetkililerin kendilerini ziyaret ettiğini belirten Pınarhisar CHP İlçe Başkanı Burak Akdeniz, “İtirazlar ve tepkiler üzerine ziyarete geldiler. Değişiklik yaptıklarını alanı küçülttüğünü söylediler. Biz bu projeyi kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Ayrıca halkın katılım toplantısını iptal etmediler. 100 hektarlık proje üzerinde toplantıyı yaparlarsa bütün Pınarhisar orada olur ve tepki gösterir” diye konuştu.

HER YER MADEN OCAĞI

Pınarhisar’da 15 maden ocağının ve 10 tane bekleyen projenin olduğuna dikkat çeken Akdeniz, “Evet bölgede bir sürü buradan geçimini sağlıyor. Ancak gelecek kuşaklara doğayı, yeşili bırakmadıktan sonra ne anlamı var. Orası su rezervlerinin bulunduğu bir alan. Cevher çıkarmak için yapılacak patlamalar su rezervlerine zarar vermeye başlayınca içme suyumuz kalmayacak” ifadelerini kullandı.

***

Lafla olacak işler değil

Eski dosyanın hâlâ geçerli olduğunu belirten Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Göksal Çidem şöyle konuştu: “Hâlâ eski dosya duruyor. Söylemle olacak bir şey değil. İstesen 1 hektar olsun ne farkediyor. Bu dosya hâlâ geçerliliğini koruyor. Burası aynı zamanda yer altı suyu besleme alanı. Arkeolojik kalıntı var bölgede harman kaya mezarı var. Bununla ilgili koruma kuruluna müracatımızı yaptık.”