Limanlarda süre uzatımı kesinlikle kabul edilemez

BirGün ANKARA

Muhalefet, “stokçulara yaptırım” kılıfıyla hazırlanan ve özel sektörün elindeki limanların kullanım süresini uzatan düzenlemeye şerh düştü. Erdoğan’ın Katar ve BAE görüşmelerine dikkat çeken muhalefet, büyük öneme sahip limanların ticaret savaşlarına rağmen yabancılara bırakıldığına vurgu yaptı.

“Stokçuluğu bitirme” iddiasıyla hazırlanan ve TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan torba teklife şerh düşen muhalefet, limanların yabancılara ve yandaşlara peşkeş çekileceğini, vatandaşların geleceğinin ipotek altına alındığını kaydetti. Muhalefet, limanlardaki özelleştirme işlemlerinin 49 yıllığına uzatılması yerine kamu eliyle işletilmesi gerektiğini vurguladı.

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan ve komisyondaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Genel Kurul’da görüşülmeyi bekleyen torba teklifle özel sektör tarafından işletilen limanların kira sözleşmesinin ek bir ihale veya şartnameye gerek duymadan 49 yıllığına uzatılması öngörülüyor. CHP, hazırladığı muhalefet şerhinde, “Limanlar sadece sanayi ve ticaret alanındaki öneminin ötesinde milli güvenlikle de ilgili önemli unsurlardır. Özellikle gelişen ve değişen dünya ticaretinde limanlar stratejik önem kazanmışlardır. Teklifin yasalaşmasıyla, Dünya’da ticaret savaşlarının en önemli silahları olan limanlar yabancıların eline geçecek ve tek bir kurşun atılmadan Türkiye sanayisi ve ticareti teslim alınacaktır” ifadelerine yer verildi. HDP ise “Değişiklikte, Erdoğan’ın Katar ve BAE’yle olan görüşmelerinin etkisinin olup olmadığı kamuoyunda tartışılmaktadır. Söz konusu dönemde iktidarın büyük olasılıkla seçimle değişeceği ve bu kadar uzun bir süre için AKP iktidarının bu uygulamaya yetkisinin olmadığı da açıktır. Değişiklik, ülke geleceğinin ipotek altına alınmasıdır. Ayrıca halkın iktidar değişikliği kararı durumunda halkın iradesine saygısızlıktır. Bu maddenin kabul edilmesi mümkün değildir ve kesinlikle teklif metninden çıkarılmalıdır” denildi.