Lincin faturası sığınmacılara
Altındağ’da sığınmacılara yönelik saldırıların etkileri sürüyor. Hasarlı binalardaki göçmenler yerleşim yerlerini terk ederken evinde kalmayı sürdüren göçmenler “Olaydan sonra bize karşı tutumlar değişti” dedi.
Nisa KÜÇÜK
Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli göçmenlerin evlerine ve dükkanlarına yapılan saldırının ardından harekete geçen İçişleri Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırdı. Bölgede çoğunluğu Suriyelilerin yaşadığı yerler olmak üzere onlarca bina yıkıldı. Evsiz kalan çok sayıda göçmen yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Mahallelerde kalanlar ise hayatlarını daha “çekingen ve korku içinde” bir şekilde devam ettiriyor. Camları ve kepenkleri taşlanan esnaf, saldırının izlerini hala silemedi. Irkçı grupların saldırısının ardından mahallede yaşayan göçmenler, kendilerine karşı tutumun değiştiği görüşünde.
İki senedir Önder Mahallesi’nde bir tatlıcıda çalışan 16 yaşındaki Abdullah Ş. ailesiyle birlikte yedi senedir Türkiye'de yaşadığını söyledi. İç savaştan dolayı bir süre okula da gidemediğini aktaran Abdullah S, "Türkiye'ye gelince eğitimime devam etmek istedim. Ailemin para ihtiyacı olduğu için okurken aynı zamanda çalıştım. Burada ortaokulu okudum. Sınıftaki Türk arkadaşlarım Suriyeliyim diye iyi davranmıyorlardı ama yine de okulumu bitirdim. Şimdi liseyi açıktan okuyorum. Bizim kimseye bir kötülüğümüz yok. İç savaş olduğu için ülkemizden ayrılmak zorunda kaldık. İnsanların bunu anlaması gerekiyor" diye konuştu.
HÂLÂ KORKUYORUZ
Evlere ve dükkanlara yönelik saldırının ardından mahallelerinde hala korkunun hakim olduğunu ifade eden Abdullah S, "Olayların olduğu gece evdeki hiç kimse dışarı çıkmadı. Evimiz taşlandı. Küçük kardeşlerim çok korktu. Çalıştığım dükkan da taşlandı, o yüzden üç dört hafta işyerini açamadık. Olaylardan sonra mahallede polis beklemeye devam ediyor" dedi. Saldırıdan sonra işlerinin de kötüleştiğini söyleyen Abdullah S, "Birçok aile mahalleyi terk etti.
Önceden müşterimiz olanlar artık gelmiyor. Suriyeliler de taşındığı için işler çok iyi değil. Yaşananlardan dolayı hala korkuyoruz. Akşam saat 07.00’de zabıta, Suriyelilerden dükkanları kapatmasını istiyor. Diğerleri için böyle bir uygulama yok. Kendi isteğimizle gitmek istemiyoruz ama bu yollarla sanki zorla göndermeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Güvenlik endişesiyle ismini açıklamak istemeyen bir Suriyeli göçmen ise babasının dükkanında çalıştığını, saldırıların ardından bir ay boyunca kepenk açamadıklarını, birçok yakınının mahallelerini terk ettiğini anlattı.
NEREYE GİDELİM?
Saldırıdan sonra çok şeyin değiştiğini kaydeden Suriyeli göçmen, "Evleri, dükkanları yıkılan tanıdıklarımız var. İkametgahı Ankara’da olanlar, buradaki başka evlere taşınmak istedi ama ev sahipleri olaylardan sonra ev vermedi. Onlar da başka şehirlere taşındı. Nereye gittiklerini bilmiyoruz. Bizim de gitmemizi istiyorlar ama nereye gidelim? Arkadaşlarımız, akrabalarımız ırkçı saldırılardan korkup gitti. Bir sonraki saldırıya kadar biz burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.