AKP’nin yanlış göçmen politikaları nedeniyle sığınmacılar ülkede hedef olarak gösterilmeye devam ediliyor. Son olarak Osmaniye’de sığınma merkezinden kaçan göçmenlerin bölge halkı tarafından darp edildiği ortaya çıktı.

Lincin gerekçesi ‘huzursuzluk’
Sığınmacıların darbedilme görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Umut SERDAROĞLU

Ülkede yaşanan göçmen krizi artarak devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komsierliği (BMMYK) tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de düzensizler haricinde sığınmacı sayısı toplamda 4 milyonu buldu. AKP’nin 2011’den bu yana gerçekleştirdiği yanlış göçmen politikaları ise sığınmacıları ana hedef haline getirmiş durumda. Özellikle 2021’de Ankara’nın Altındağ ilçesinde çıkan olaylar sonucu sığınmacılara yönelik saldırılar artarken, siyasetçilerin göçmen karşıtı politikaları ve sosyal medya ile basındaki dezenformasyon bu saldırıları iyice körükleniyor.


Son olarak göçmenlere yönelik yeni bir saldırı gerçekleştiği iddia edildi. Önceki akşam Osmaniye'de onlarca göçmenin bulundukları kamptan telleri keserek kaçtığı, bölge halkının da jandarma ile birlikte kaçanların peşine düştüğü belirtildi. Osmaniye Valiliği konuyla ilgili dün gerçekleştirdiği açıklamada kaçan 35 göçmenden 24’ünün yakalandığını duyurdu. Açıklamada, “Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi'nde bulunan bir grup yabancı, saat 22.00 sıralarında firar girişiminde bulunmuş, geçici barınma merkezi özel güvenliği ve jandarma tarafından gerekli müdahalede bulunularak durum kontrol altına alınmıştır. Olayın ilk anında 35 yabancı tellerden atlayarak merkezden firar etmiş olup İl Jandarma Komutanlığı tarafından civarda yapılan çalışmalar sonucu ilk etapta kamptan firar eden 24 şahıs yakalanmış, geri kalan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Geçici barınma merkezinde hâlihazırda herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.

Aynı zamanda paylaşımda sığınma merkezinden kaçan göçmenlerin, yerel halk tarafından kovalanıp yakalanarak darp edildiği ifade edildi. Darbedilen göçmenlere ait olduğu iddia edilen görüntülerin yer aldığı videolar sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülere yerde yatan, darbedilmiş yaralı insanlar olduğu yansırken bir başka paylaşımda ise sığınmacı olduğu iddia edilen kişilerin koştuğu, bazı kişilerin ise arkalarından silahla ateş ettiği ve yakaladıkları kişileri linç etmeye çalıştığı görüldü.

DARP İDDİALARI GERÇEK

Konuyla ilgili Osmaniye Valiliği ile görüştüğünü aktaran CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, “Önce 20 kişi Sığınma merkezinden kaçtı. Ardından 35 kişi de aynı yerden kaçarak toplamda 55 kişi merkezden kaçtı. Kaçan göçmenler ülkeye belgesiz girenler. Valilik hepsini topladık diyor” ifadelerini kullandı. Ünlü, sığınmacılara yönelik saldırı yapıldığına dair iddialar için ise “Göçmenler yakalanmamak için bir iki eve sığınamaya çalışmışlar. Halk da bundan dolayı karşı çıkmış” diye belirtti.

Osmaniye’deki yerel gazetelerden Osmaniye gazetesi sahibi İsmail Karadağ ise sığınmacılara yönelik yapılan saldırı iddialarını doğruladı. Karadağ, “Yaklaşık 10-15 gün önce çoğunluğu giriş izni olmayan Afgan uyruklu kişiler metropol kentlerden Osmaniye’deki barınma merkezine yerleştirildiler. Bu süreçte yetkililerle anlaşarak dışarı çıkma izni istediler. Yetkililer olumlu yanıt vermeyince açlık grevi yapma girişiminde bulunuyorlar, tencere tavalarla protesto yapıyorlar. Dün akşam da barınma merkezindeki telli direklerin üstünden atlayarak kaçıyorlar. Boyu 1, 1,5 metreyi bulan darı tarlalarında, evlerde saklanmaya çalışanlar var” ifadelerini kullandı.

Karadağ darp iddiaları için, “Evet, iddialar gerçeği yansıtıyor. Bölgede bulunan yerel halk huzursuz olduğu için böyle bir saldırıda bulunuyor. Videoda gelen silah sesleri ise korkutma amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından atılıyor” dedi.

ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM

Osmaniye’de sığınma merkezinden kaçan göçmenlerin darbedilme görüntüleri hakkında konuşan Göç Araştırmaları Derneği (GAR) kurucularından Sosyolog Dr. Polat Alpman, “Valilik duruma yönelik bir açıklama yaparsa tam anlamıyla konu üzerine konuşabiliriz ancak Türkiye’deki yaygın linç kültürüyle mültecilerin yaşam hakkının kolaylıkla ihlal edilebilir olduğunu bu olayla bir kez daha gördük. Yaşanan olaylar kolaylıkla açıklanamaz. Bölge halkının mülteciler geri gönderme merkezinden kaçmış, onları darp edelim motivasyonu üstüne oturup konuşmamız lazım. Genel olarak linç girişimleri üzerine endişelenmeliyiz, endişelenmekle kalmayıp bir çözüm bulmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki göç krizinin kapalı bir kutu olduğunun altını çizen Alpman, “Baktığımızda göç ve göçmenlere yönelik haberlerin dolaşıma girmemesi için hükümet tarafından izlenen bir politika var. Haberlere yansıması istenmiyor. Bu ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemeyiz ama böyle bir tartışma var” dedi.
Yabancıların belirli mahallelere ikametini kapatan “Seyreltme Projesi” hakkında da konuşan Alpman, “Tam olarak bu stratejinin amacının anlaşılabildiğini düşünmüyoruz. Biz de spekülatif düşünce oluşturuyoruz ancak elimizde hiçbir veri yok. Seyreltme politikası denile yeni konsantrasyon rejiminin nedeni ve etkilerini ilerleyen günlerde göreceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

lincin-gerekcesi-huzursuzluk-1036499-1.

***

Seyreltme politikası devam ediyor

Ankara Altındağ’daki olayların ardından ortaya çıkan “Seyreltme Projesi” ile ülkedeki binlerce mahalle yabancıların ikametine kapatılmaya devam ediliyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak 1 Temmuz itibariyle 62 ilde ikamete kapatılan mahalle sayısının bin 169’a çıkarıldığını duyurdu. Açıklamada, “Ülkemizde çeşitli bölgelerdeki Yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak Bakanlığımızca daha önce belirli illerimizdeki 781 mahalle yeni doğan ve çekirdek aile birleşimi dışında geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, İkamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

***

Düzensiz göçmenler sınır dışı edildi

Kocaeli Valiliği, farklı tarihlerde ve farklı yerlerden gelen 272 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada göçmenlerin, güvenlik güçleri tarafından yakalanarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü Gündoğdu Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edilerek sınır dışı edilip ülkelerine geri gönderildiği belirtildi.