OHAL Komisyonu en son 3 ay önce veri açıkladı ancak kamu emekçileri dosyalarının sonuçlandırılmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise kendisine yöneltilen ihraçlarla ilgili soruları ‘link’le yanıtlıyor.

‘Link’te yanıt yok!
Fotoğraf: MA

Dilan Esen

Kamu emekçileri OHAL Komisyonu’nun haklarında karar vermesini beklerken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise sorulara ‘link’le cevap veriyor.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çok sayıda kamu emekçisi, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) görevinden ihraç edildi. Kamu emekçilerinin başvurularını değerlendirmek üzere 23 Ocak 2017’de kurulan OHAL Komisyonu’nun karara bağlamadığı çok sayıda dosya bulunuyor. Ayrıca komisyon 3 aydır da veri açıklamıyor. Kamu emekçileri ise yargı kararlarına rağmen on binlerce başvuruyu reddeden OHAL Komisyonu’nun elindeki dosyalarını bitirmesini bekliyor.


CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 3 Ağustos’ta, ‘terör örgütleriyle irtibatlı olarak değerlendirilen memurların kamu görevinden çıkarılması’yla ilgili olan 375 sayılı KHK’nin geçici 35. Madde’sini sordu. Karaca, önergesinde şu sorulara yer verdi: “35. Maddeye göre kaç kişi kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlerinden ihraç edilmiştir? İlgili madde kapsamında Bakanlıklardaki görevlerinden haklarında ihraç kararı verilerin ihraç gerekçeleri nedir?”

Oktay ise Karaca’nın sorusuna 23 Ağustos’ta yanıt verdi. Ancak Oktay yanıtında yalnızca OHAL Komisyonu’nun internet sitesine yönlendirmekle yetindi.

LİNKÇİ BAKAN

Oktay’ın yanıtına tepki gösteren CHP’li Karaca, OHAL Komisyonu’nun internet sitesinde sorduğu soruların hiçbirinin yanıtının olmadığını söyledi. Milletvekilinin bilgi edinme hakkının engellendiğini aktaran Karaca, “Bunu konuşmaktan yorulduk. Milletvekilinin bilgi edinebilmesinin yolu soru önergesidir. Bakan OHAL Komisyonu’nun linkini göndererek bu sorulardan kaçamaz. Bakan bir milletvekiline o bilgileri açık ve net bir şekilde vermek zorundadır. Linkçi bakan oldular. TBMM’nin ve milletvekillerinin hakkının korunması Meclis Başkanı Şentop’a aittir. Maalesef Şentop AKP’nin tetikçiliğini yapmaktadır. Buradaki hukuksuzluk TBMM’ye de karşıdır. TBMM Başkanı bu usulsüzlüğe ‘dur’ demeyerek itibarını koruyamamaktadır” dedi.

DERHAL LAĞVEDİLMELİ

2020 yılında OHAL Komisyonu’ndan defalarca randevu istediği ve güç bela randevu alabildiğini belirten Karaca, “Komisyon Başkanı o zaman çok lakayt bir şekilde dosyaların sonuçlanmasına ilişkin ‘1 yıl da sürebilir 2’de’ demişti. OHAL Komisyonu gerekçelendirmeden, ‘kurum kanaati’ diyerek yargıda aklanmış olan insanları, kendini yargı kararının üzerinde konumlandırarak görevine iade etmiyor. Sivil ölüme terk ediliyorlar” diye konuştu. Karaca, şu ifadeleri kullandı: “OHAL Komisyonu Saray’ın talimatına göre karar veriyor ve insanların adalete erişim hakkının önündeki en büyük engel. İnsanları oyalama komisyonuna dönüşü. Bu yapının bir an önce lağvedilmesi gerekir ki insanlar bir an önce haklarını arayabilsinler.”

link-te-yanit-yok-1059859-1.