Bilir misiniz, hayatın siyah beyaz olduğu, yayıncı kuruluşların futbola el atmadığı, Lionel Messi’nin henüz dünyaya gelmediği zamanlarda, onun 2012’de kırdığı rekorun sahibi Alman futbolcu yeşil sahalarda adını duyuruyordu. Takvim yaprakları 3 Kasım 1945’i gösterirken Almanya’nın Nördlingen şehrinde dünyaya gelmiş, futbol kariyerine TSV 1861 Nördlingen takımında başlamış. 1963-64 sezonunda takımın formasını giydikten sonra 1964 senesinde FC Bayern Münih’e transfer oluşu futbol âleminde adını duyurmaya başladığı zamanlar…

Eduardo Galeano, “Gölgede ve Güneşte Futbol” kitabında, Münih TSV kulübü teknik direktörünün ona, “Futbolda bir yere gelemezsin, en iyisi sen başka bir iş tut!” dediğini anlatır. O yıllarda bir tekstil fabrikasında günde 12 saat çalışmaktadır. O dönemlerdeki lakabı, ‘The Short Fat Müller’ (Kısa şişman Müller), muhtemel ilk teknik direktöründen miras... Bayern Münih takımıyla antrenmanlara çıkmaya başladığında, hocası Czik Cajkovski’nin, “Bu halterciyle ne yapmamı bekliyorsunuz ki?” cümlesi fiziğini anlatmaya yeter sanırım. O zamanlarda Bundesliga’nın bir alt liginde, “Regionalliga Süd”de (Yerel Güney Ligi) mücadele eden yeni takımının topçuları arasında Franz Beckenbauer ve Sepp Maier’in olduğunu hatırlatalım.

MÜKEMMEL OYUN ZEKÂSI

1965’te Bundesliga’ya yükselen Bayern Münih 1969, 1972, 1973, 1974 senelerinde şampiyonluklar yaşıyor, golcü ise 1967, 1969 senelerinde Alman futbolunun en iyisi seçiliyordu. Boyunun kısa olması (1.76), kısa mesafedeki çabukluğu, yere sağlam basması, fırsatçılığı onu en iyi tanımlayan özellikler. O yıllara yetişmiş olanlar hatırlar, olmadık bir pozisyonda ceza sahası içinde dolaşırken topla buluştuğu anda yüzünü kaleye döner, gol vuruşunu yapardı.

Savunma oyuncuları golü nasıl yediklerini anlamazlardı bile, çocuktum, yaşıtlarımın Pele’ye hayran olduğu zamanlardı, benim kahramanım ise “Bombacı”ydı. Sezgisel oyun zekâsı mükemmeldi, topun nereye geleceğini kestirir, işi fazla uzatmazdı. Çok sonraları Alman futbolunun efsanesi Karl-Heinz Rummenigge onu ceza sahasındaki “Muhammad Ali” olarak tanımlayacaktı. David Winner, 2000’de yayınlanmış Hollanda futbolunu anlatan “Brilliant Orange: The Neurotic Genius of Dutch Football” kitabının ona ayırdığı bölümünde, onun klasik bir forvet olmadığını, ancak ceza sahası içindeki çabukluğu, gol vuruşlarındaki hüneriyle mükemmel bir “gol makinesi” olduğunu yazar...

1970 Dünya Kupası’nda İngiltere’ye karşı oynanan maçta, uzatma dakikalarında attığı golle bir önceki dünya kupasını kazanan İngiltere turnuvaya veda ediyor, grup maçlarında Bulgaristan ve Peru karşısında hat-trick yapan golcü turnuvayı 10 golle kapatıyordu. 1971-72 sezonunda Bundesliga’da kaydettigi 40 gol rekoru 2020-21 sezonunda Lewandowski tarafından kırıldı. 1972 Avrupa Şampiyonası finalinde 2 gol atarak Almanya’yı kupaya taşırken, turnuvanın en çok gol atan futbolcusu oluyordu. Onun takımda olduğu dönemde (1964-1979) Bayern Munih dört Bundesliga şampiyonluğu yaşadı, dört sezonda Almanya kupasını kaldırdı. Takımda geçirdiği 15 sezonda 7 kez gol kralı olan golcünün 594 maçta 547 golü var. Almanya Futbol Federasyonu ile ters düşüp 28 yaşında milli takımdan emekli oldu. 1979’da Kuzey Amerika’nın Fort Lauderdale Strikers takımına transfer oldu, burada üç sezon futbol oynadı.

MESSI SEVİNCİ

1982 senesinde futbola veda ettikten sonra alkolizmin pençesine düştü, uzun süre alkol bağımlılığı ve depresyon tedavi gördükten sonra Bayern Münih’in alt yapısına antrenör olarak döndü. 1999 senesinde “International Federation of Football History & Statistics (IFFHS)” tarafından yüzyılın en iyi 9. futbolcusu seçildi. 2008 Temmuz’unda doğup büyüdüğü şehrin stadı “Rieser Sportpark”a onun adı verildi. Onun geçmişte Messi için söylediklerini hatırlatalım yeri gelmişken: “My record stood for 40 years and now the best player in the world has broken it. I’m happy for him. Only one defect: he doesn’t play at Bayern.” (Benim rekorum 40 seneden sonra dünyanın en iyi futbolcusu tarafından kırıldı, onun adına sevinçliyim. Ama Messi'nin tek eksiği Bayern’de oynamaması...)

BİR YILDA 85 GOL

Ve 1967’den 1978’e kadar 7 sezonda gol kralı olan, günümüzde Lionell Messi’nin kırmış olduğu rekorun eski sahibi, 1972 senesinde bir takvim yılı içinde 85 gol atan “Bomber” (Bombacı) lakaplı efsane Alman golcü Gerhard Müller 15 Ağustos 2021 tarihinde 75 yaşında Alzheimer hastalığının pençesinde aramızdan ayrıldı. Çocukluk, gençlik zamanlarımızın bir efsanesi daha göçüp gitti bu dünyadan. Kendi adıma, izlediğim golcüler içinde en iyisiydi, üstat Garry Lineker taziyesinde onu izleyerek kendini geliştirdiğini, ondan çok şey öğrendiğini dile getirmiş. Bayern başkanı Herbert Hainer taziyesinde, FC Bayern ve tüm taraftarları için üzücü, kara bir gün olarak tanımlıyor ve devam ediyor: “Gerd Müller olmasaydı, FC Bayern bugün hepimizin sevdiği kulüp olmazdı. Adı ve hatırası sonsuza kadar yaşayacak.”