Danıştay Dava Daireleri Kurulu, YÖK’ün hukuk okumayanların hukuk fakültelerinde yüksek lisans ve doktora yapmasına izin veren kararını iptal etti.

Lisansta hukuk mezunu olmayan artık hukukçu olamayacak
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Yükseköğretim Kurulu’nun 2009 yılında aldığı kararla lisansta hukuk fakültesi mezunlarına tanıdığı yüksek lisans ve doktora yapma hakkı Danıştay tarafından iptal edildi.

YÖK’ün aldığı bu kararın ardından Ankara Barosu kararın iptali isteyerek Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8’inci Daire’de görülen davada savunmasını yapan Baro’nun dilekçesinde “Kararın 4. maddesi ile hukuk fakültesi mezunu olmayan ve hukuki formasyona sahip olmayan kişilere üniversitelerde yüksek lisans veya doktora yaptıkları hukuk alanında ders verme ve uygulama yaptırma hakkı tanındığı, bu durumun kamu yararına aykırı olduğu” belirtildi.

YÖK’ün savunmasında ise İşletme, İktisat, Maliye Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde lisans eğitimi sırasında geniş çapta hukuk derslerine yer verildiği belirtildi. Bu bölümlerden mezun olanların hukuk alanında yaptığı yüksek lisans sonucunda vizyonunu genişleterek olaylara farklı açılardan bakabileceği öne sürüldü.

Savunmaları inceleyen Danıştay 8’inci Daire yaptığı hukuki değerlendirmede 29 Eylül 2021’de YÖK’ün kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Kararın iptaline hükmeden Danıştay temyiz yolunu açık bıraktı. YÖK kararı Danıştay Dava Daireleri Kurulu’na (DDK) taşıdı. Danıştay DDK 14 Kasım 2022’de YÖK’ün talebinin reddine karar verdi. Böylece YÖK’ün kararının iptali kesinleşmiş oldu.