Yurtdışında bazı üniversiteler lise mezunu olma şartıyla hukuk ve mimarlık gibi bölümlere ‘parasıyla’ öğrenci alıyor. Mimarlık 40 bin lirayı aşarken hukuk ise 35 bine kadar çıkabiliyor. Bu üniversitelerin denkliği ise belirsiz.

Lise mezunları yurtdışında hukuk, mimarlık okuyabiliyor: Parasını verene üniversite dönemi

MUSTAFA KÖMÜŞ

Üniversiteleri sayılarının artmasına tepkiler gelirken ücretini vererek yurtdışında okuma dönemi başladı. Özellikle Bosna Hersek’te ve Türkiye’ye yakın ülkelerde bu şekilde üniversite eğitimi alınabiliyor. YKS’ye dahi girmeden okunabilen üniversitelerde hukuk, mimarlık gibi bölümler bulunuyor. Bu üniversitelerin bir kısmının denkliği ise soru işareti.

SEKTÖR HALİNE GELMİŞ

Bu durum fırsatçıların da işine geldi. Kendilerine eğitim danışmanı adını veren şirketler bu yolla üniversite okumak isteyen gençleri adeta kullanıyor. İsmimizi gizleyerek iki kere aradığımız bir şirkette mimarlık ve hukuk okumak istediğimizi söyleyip bunun nasıl olacağını sorduk. Şirket yetkilisi bize sınava bile girmemize gerek olmadığını söyledi. Yetkili mimarlık için bize Makedonya’da bulunan Uluslararası Vizyon Üniversitesi’ni önerdi. Şirkete yatırmak için ise bin 400 avro gerekli olduğunu söyledi. Üniversitenin yıllık ücretinin ise 3 bin 200 avro olduğunu aktardı.

Hukuk için ise yine Uluslararası Vizyon Üniversitesi’ni öneren yetkili buranın yıllık ücretinin 2 bin 720 avro; İngilizce hukuk için Fon Üniversitesi için ise yıllık ücretin 2 bin avro olduğunu ifade etti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre danışmanlık ücretiyle birlikte Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nde mimarlık okuyabilmek için 40 bin 710 lira; hukuk okuyabilmek için ise 36 bin 460 lira ödemek gerekiyor. İngilizce hukuk için ise 30 bin 90 lira ödemek gerekiyor.

Kayıt için ise lise diploması, lise not dökümü, pasaport ve SGK provizyon belgesi gibi belgeler yeterli oluyor.

Öte yandan YKS ile ilgili girilen bölümleri de bulunan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi de ücretini verince hukuk fakültesi okunabilen üniversitelerden. Bosna Hersek’teki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi yetkilisi hukuk fakültesinde okumak için YKS’de barajı geçmenin şart olduğunu aktardı. Ücretlerle ilgiliyse şu bilgileri verdi:.İlk yıl hazırlık 22 bin lira, sonrasında burslar hariç 35 bin lira. Ayrıca hazırlık sonrası başarı durumuna göre ücret daha aşağıya düşebiliyor. Kuzey Makedonya’daki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde okuyabilmek için ise lise mezunu olmak yeterli. Üniversite yetkilisi ücretin ise 29 bin TL olduğunu belirtti.

TERCİH EDİLMEDİLER

Ayrıca Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne ÖSYM’nin verdiği kontenjanın çok altında öğrenci yerleşti. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ne verilen 205 kişilik kontenjan 44 öğrenci tarafından tercih edilirken Uluslararası Balkan Üniversitesi ise 231 kontenjanı olmasına rağmen yalnızca 23 öğrenci tarafından seçildi.

DENKLİK BELİRSİZ

Diğer taraftan denklik ise merak konusu. YÖK Türkçe eğitim veren ve sınavsız alan üniversitelere denklik vermezken diğerlerinin durumu ise her sene değişiyor. Bazı bölümler için ise YÖK tarafından Seviye Tespit Sınavı’na girmek gerekiyor.