MEB’in yayımladığı okul listeleri tepki çekti. BirGün’e konuşan veliler, “Çocuklar imam hatibe gitmeye zorlanamaz. Yaptıkları her yenilik tedirginlik yaratıyor” dedi

Liselere Giriş Sınavına velilerden tepki: İmam hatibe yönlendirme büyük sorunlar yaratıyor

MUSTAFA KÖMÜŞ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı liselere giriş sınavı kılavuzu tepki çekti. TEOG sınavının kaldırılmasının ardından merkezi sınavla öğrenci alacak olan 1367 lisedeki imam hatip ve meslek lisesi sayısının fazla olması dikkat çekti. Eğitimciler, öğrenci velileri bu duruma karşı tepki gösterdi.

BirGün’e konuşan veliler öğrencilerin imam hatibe zorlanmasının doğru olmadığını ve her öğrencinin istediği okula gitmesi gerektiğini söyledi. MEB’in her açıklamasının yeni bir tedirginlik yarattığını belirten veliler eğitimin baştan aşağı yenilenmesi gerektiğini savundu.

Kendilerine göre dizayn ediyorlar
Marmaris’te yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir veli “İmam hatiplerle ilgili bir sıkıntım yok öncelikle bunu söylemeliyim. Ancak kimse bunun için zorlanmamalı. Sistemi devamlı değiştirerek bir şeyi çözemezsiniz. Sistemi kendi arzularına göre dizayn ediyorlar. Biz çocuğumuzu imam hatip dışında bir okulda okutmak istediğimizde bunu yapabilmeliyiz. Eğitimin o kadar çok açığı var ki, kapatmak neredeyse mümkün değil bence” dedi.

Marmaris’in eğitiminin zayıf olduğunu savunan veli “Ben başka bir yerden taşındım buraya. Orada çok farklı bir eğitim vardı. Burası oraya göre çok düşük. İlk olarak buradan başlamak lazım. İki ayrı yerde bu kadar farklılık olması normal değil. Eğitimin öncelikle eşit olması lazım her yerde. Okullarda eğitim yok, biz eğitiyoruz çocuklarımızı. Bakın ben ortaokulu imam hatipte okudum. Sonra başka bir okula geçtim. Şimdi de aynısını istiyoruz. Çocuk ve veli hangisini istiyorsa orada okumalı. Sınava bir iki ay kala böyle imam hatiplere yönlendirmek çok büyük bir sorun” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da yaşayan ve Mustafa Saffet Anadolu Lisesi velisi olan F.G. ise şöyle konuştu: “Nitelikli okul kapsamına bizim okulumuz neden alınmadı açıklamıyorlar. Okul daha önce nitelikli okuldu şu an değil. Bunun sebebi ne? Benim çocuğum uğraştı, didindi çabaladı, yüksek puanla girdi bu okula. Şimdi daha düşük puan alanlarla okumak zorunda bırakılacak. Bizim okulumuz Kadıköy’ün en iyi ikinci okulu. Bu okulun eğitim seviyesi de düşecek. Benim çocuğumun ne kabahati var? Her yaptıkları yenilikte yeni bir garabet meydana getiriyorlar. Amaç çok belli, öğrencileri imam hatiplere yönlendirmek.”

Buna ses çıkaracağız
“Bu kadar imam hatip mezununu ne yapacaklar?” diye soran F.G şöyle devam etti: “Her cenazeye 5 tane imam gidecek herhalde. 10-15 yıl sonra kadına dokunmanın günah olduğunu düşünen doktorlar bizi muayene edecek, şeriatçı hâkimler hakkımızda karar verecek. Ortada görünen tablo bu. Ben bunlara nasıl güvenebilirim. Şimdi bile duyuyoruz bu tip şeyleri. Böyle olsun diye uğraşılıyor. İnsanlar farkında değil ama liseler giderse ülke de gider. Veliler olarak sesimizi çıkaracağız ve buna engel olacağız.”

***

Anadolu’nun ilk lisesinden tepki

Listede Türkiye’nin Anadolu’da kurulan en eski lisesi olan 133 yıllık Abdurrahmanpaşa Lisesi yer almadı. Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın 3 yıl eğitim gördüğü ve ‘Hababam Sınıfı’ eserinin okul olarak bilinen Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği, bu duruma tepki gösterdi. Dernek Başkanı Nurten Ciğerci, beraberindeki mezunlarla birlikte okul bahçesinde basın açıklaması yaptı. Nurten Ciğerci, şunları söyledi:

“Sistemle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyoruz; Abdurrahmanpaşa Lisesi sınavla öğrenci alan okullar arasında olmalı bunu istiyoruz. Bu liste acilen değişmeli ve lisemiz hak ettiği yerde olmalı. Bu devletin temelinde teri, kanı, emeği olan Abdurrahmanpaşalılar olarak okulumuzun hak ettiği yerde olmasını istiyor ve yetkililerden bekliyoruz.”

***

İtiraz edildi

Eğitim Sen, Veli-der ve Öv-Der Ortaöğretime Geçiş Sistemi Yönetmelik ve Yönergesi’ne karşı Danıştay’a itiraz etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan burada yaptığı açıklamada, her çocuğun mücadele etmeye değer olduğunu belirterek, bu yasaya karşı, kamusal, bilimsel eğitimden yana olan tüm velilere ve yurttaşlara çağrı yaptı. Aydoğan’ın yaptığı açıklama şöyle: “Tüm velilerimize, kamusal, bilimsel eğitimden yana tüm yurttaşlara çağrı yapıyoruz, çocuklarımızın geleceğini karartacak bu yasayı birlikte durdurabiliriz. Herkesi yarın çok geç olmadan, çocuklarımız için, bu ülkenin geleceği için harekete geçmeye çağırıyoruz. Çünkü çocuklarımızın, öğrencilerimizin kaybetmesini değil, kazanmalarını, yarına güvenle bakabilmelerini istiyoruz.”

***

Bakan’dan açıklama

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 2 Haziran’da yapılacak sınav ile ilgili CNN Türk’te yaptığı açıklamada, “Sınav yeri 22 Mayıs’ta verilecek sınav belgesinde yazacak. LGS’ye herkes kendi okullarında girmeyebilir, bunu başvurular belirleyecek” dedi.

Yılmaz, “Biz şunu iddia ediyoruz, her okulumuz, her öğrencimiz, her öğretmenimiz değerlidir. Gaye mezun öğrenciler hayatta başarılı olmasıdır. Oysa hayatta başarılı olmakla hayatta başarılı olmak farklıdır. Eğitimin amacı kişinin kendisi hakkında sağlıklı olabilmesidir. Bazıları okulu bitirmese de başarılı. Hangisini istersiniz. Matematikte hepsini çözdü ama başarılı olamadı. Hiçbirini çözemedi ama başarılı oldu. Türkiye’nin eğitimi çok iyi bir noktada” şeklinde konuştu.

Günlerdir süren ‘Deizm’ tartışmalarına da değinen MEB Bakanı, “Yapan kim? Konya’da 4 Mart tarihinde öğretmenevinde bir program yapılıyor. 50 öğretmen katılmış. Katılmalarına izin vermişiz. Bizim deizmin arttığına dair bir değerlendirmemiz yok. Sonuç raporu yayınlandı, bilimsel gerçeklere uymuyor. Bahçeli’nin söylediği bizim de görüşlerimizi yansıtıyor” dedi.