Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen liseli gençler, 'İklim Grevi' gerçekleştirdi. Öğrenciler karbon salınımını azaltmak adına sadece 11 yılın kaldığını söyledi

Liseli öğrenciler 'İklim Grevi' için Gündoğdu Meydanı'nda buluştu

BERKAY SAĞOL

İsveçli öğrenci 16 yaşındaki Greta Thunberg'in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde başlattığı ve her cuma devam eden 'İklim İçin Okulu Bırakma Eylemleri' Türkiye dahil dünyanın dört bir yanına yayılmıştı. Dünyanın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak yapılan eylemler için liseli öğrenciler, 'Fridays For Future İzmir' adı altında Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. Liseli öğrenciler, iklim krizine somut adımlar atılmasını talep ederek oturma eylemi gerçekleştirdi.

"GELECEĞİMİZE DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK"

Küresel İklim Grevi için toplanan liseli öğrencilerden Deniz Küçükler BirGün'e açıklama yaptı. İklim kriziyle mücadele etmek için bugün okula gitmediklerini kaydeden Küçükler, "İklim için okul grevi yapıyoruz. Atmosfer derecesi şu anda olması gerekenden 1,5 derece daha yüksek, 11 yıl içinde önlem alınmadığı takdirde bu fark 2 derece olacak ve bizim 11 yılımız kaldı. Biz henüz 15-16 yaşlarındayız. 11 yıl sonra sadece 26-27 yaşında olacağız. Bizde geleceğimiz için savaşıyoruz. Geleceğimize dikkat çekmek için elimizdeki en önemli aracımız olan eğitimimizden feragat edip bugün buraya geldik. Bu konuda İzmir halkı çağrımıza destek verdi ve buraya geldikten sonrada bizi görüp yanımıza gelenler oldu. Bu destek için çok mutlu olduk ve farkındalık yaratmayı başardığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

"HER NEFES ALDIĞIMIZDA KAYBEDECEĞİZ"

Küresel İklim Grevi etkinlikleri içerisinde Sıfır Gelecek İzmir tarafından Alsancak Vapur İskelesi'nde gerçekleştirilen basın açıklaması yapıldı. Gerçekleştirilen basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü katıldı. Basın açıklamasını Sıfır Gelecek İzmir adına Burcu Numanoğlu Yılmaz ve Fridays For Future adına Deniz Küçükler yaptı. İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceklerini belirten Yılmaz, "Bugünü, tüm dünyada dönüştürücü değişimin ilk eylemi olarak görüyoruz. Karşı karşıya olduğumuz bu küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz" dedi.

Meselenin varoluş meselesi olduğunu vurgulayan Küçükler ise, "karşı karşıya olduğumuz bu varoluş krizi karşısında; aslında yıllardır Bergama’da, Hasankeyf’de, Yırca’da, Efem Çukuru’nda, Munzur’da, Soma’da, Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da, Cerattepe’de, Kuzey Ormanları’nda ve pek çok yerde pek çok defa inatla sürdürülen mücadeleleri ortaklaştırıp, yerelden evrensele doğru büyütmek için herkesi ama herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Liseli öğrencilerin oturma eylemi ile başlayan iklim grevi etkinlikleri, gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından İklim Yürüyüşü ile devam etti. Yürüşten sonra ise Kültürpark'ta gerçekleşecek festival ile sona erecek.

liseli-ogrenciler-iklim-grevi-icin-gundogdu-meydani-nda-bulustu-627406-1.liseli-ogrenciler-iklim-grevi-icin-gundogdu-meydani-nda-bulustu-627407-1.liseli-ogrenciler-iklim-grevi-icin-gundogdu-meydani-nda-bulustu-627408-1.