İstanbul'daki lise öğrencileri, sınav mağdurları, öğrenci velileri ve eğitim emekçileri önceki gün isyandaydı.

İstanbul'daki lise öğrencileri, sınav mağdurları, öğrenci velileri ve eğitim emekçileri önceki gün isyandaydı. AKP’nin gerici, piyasacı, neo-liberal eğitim politikalarını ve elemeci sınav sistemini protesto eden gençler, Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplanarak İstiklal Caddesi’ne yürüdü. Grup, Fem Dershanelerinin olduğu sokağın başında, “İşte Burası yandaş Yuvası!” şeklinde slogan attı. Yürüyüşe ÖDP Eş Genel Başkanları Bilge Seçkin Çetinkaya ve Alper Taş da katıldı.

Liseli Gençlik Muhalefeti tarafından düzenlenen eylemde söz alan öğrenci velileri, 4+4+4 eğitim sistemine ve elemeci sınav sistemine karşı öfkeliydi. Öğrenci velileri, “Mevcut sınav sistemi nedeniyle çocuklarımızı 2.sınıftan itibaren dershanelere gitmeye mahkum ediyorlar. Dershaneler aile bütçesine zarar verdiği gibi çocuklarımızı okul-ev-dershane arasına hapsederek sosyal yaşantılarını, özgürlüklerini ellerinden alıyor, çocuklarımızın psikolojilerinde hasara neden oluyor” dedi. “Türkiye’de eşitliklerin ve özgürlüklerin temel savunucusu ÖDP’nin Eş Genel Başkanlarının ve yöneticilerinin aramızda olmasından onur duyuyoruz.” denerek ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya’ya söz verildi. Konuşmasında 4+4+4 eğitim sistemiyle yaklaşan tehlikelere işaret eden Çetinkaya, mevcut sınav sistemi nedeniyle intihara zorlanan öğrenciler vurgu yaparken ailelerin maddi zorluklar çekmesine de değindi.

Liseli Gençlik Muhalefeti tarafından yapılan basın açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl YGS’de yaşanan şifre skandalıyla birlikte ÖSYM’nin gerçek yüzü defalarca teşhir etmiş, ÖSYM Başkanı emek hırsızı Ali Demir’i istifaya davet etmiştik” dendi. Sınavların ismi değişse de ölümün adı değişmiyor denilerek Damla Orhan’ın, Soner Semih Sipahi’nin katilinin mevcut sınav sistemi olduğu vurgulandı. AKP iktidarında okullarda artan gericiliğin ürünü olan 4+4+4 eğitim sisteminin etkilerinin okulların imam hatipe çevrilmesiyle başladığı ve önümüzdeki aylarda bu etkilerin artacağı söylendi. 4+4+4 eğitim sistemiyle erken evlilik oranının artacağını, küçük yaşta çalıştırılan öğrencilerin ucuz iş gücü olarak ortaya çıkacağı vurgulandı.