BirGün’ün ortaya çıkarttığı Emniyet’in ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemesine tepkiler sürüyor. Kadınlar, İl Sağlık Müdürlüğü’nün önünde eylem yaparken, İzmir Barosu ise suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi: “Savcılığın kadınların kişisel verilerini araştırma yetkisi yoktur”

Liste talebi hukuku aykırı

BirGün’ün kamuoyuna duyurduğu İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemesine tepkiler sürüyor. Başta kadın örgütleri olmak üzere toplumun birçok kesimi, söz konusu talebin hukuksuz olduğunu dile getirdi.

Kadın Savunma Ağı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde, listenin talep edilmesini protesto etti. Saat 15.00’da başlayan eylem öncesinde, çok sayıda polis de müdürlük binası çevresinde beklemeye başladı. Eylemde açıklamayı Durna Şahin ise şöyle dedi: “Kişisel bilginin kişinin onayı olmaksızın işlenmesi kanunlara aykırıdır. Bu emri veren kişiler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.”

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu da kürtajın bir sağlık hizmeti olduğunu hatırlattı, “Kadınların kişisel verilerine ulaşma talebi hem etik dışıdır hem de suçtur” dedi. Komisyon’dan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Bakanlığı kişilerin izni olmaksızın İçişleri Bakanlığı için verileri isterken; hekimleri meslek etiği kurallarını çiğnemeye zorlamakta, hasta hakları, cinsel haklar ve kadınların sağlık hakkını ihlal etmektedir. Kürtaja ait verilerin izinsiz kullanılması, kadınların fişlenmesi kabul edilemez.”

KANUNLARA AYKIRI

İstanbul Barosu’nun ardından İzmir Barosu da söz konusu bilgilerin verilmesi halinde suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Baro, “Savcılığın ihbar eden şahsa ulaşmak için şehirdeki tüm kadınların kişisel verilerini araştırma yetkisi yoktur” açıklaması yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haberimizi doğrulayan açıklamasına da değinen İzmir Barosu, “Sağlık hizmeti veren kişi ve kurumların bu bilgileri saklı tutması gerekir. Bu husus, Hasta Hakları Yönetmeliği’nde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen hastaya ait tüm kayıt ve bilgiler, kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz. TCK’ya göre, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. AİHM’ne göre de, sağlık verilerinin gizliliğine saygı gösterilmesi temel bir ilkedir. Liste istemi, hukuka aykırıdır” dedi.

İzmir Barosu’nun açıklaması şu ifadelerle sonlandırıldı: “Savcılığın ihbar eden şahsa ulaşmak için şehirdeki tüm kadınların kişisel verilerini araştırma yetkisi yoktur. Talep edilen bilgilerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Emniyet’e verilmesi halinde mevzuat gereği suç işleneceğini, bu durumda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, hakları ihlal edilen kadınların açacakları davalarda yanlarında olacağımızı duyururuz.”

Emniyet’in talebi Meclis gündeminde

Skandalı Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Candan Yüceer, söz konusu talebin kadınları tedirgin ettiğini söyledi. Yüceer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

>> Hasta hakları yönetmeliğinin 23. maddesinde; “Sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgiler, kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz” denilmesine rağmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün İl Sağlık Müdürlüğünden Kürtaj yaptıran kadınların listesini istemiş olmasının gerekçesi nedir?

>> Hasta haklarına aykırı olduğu halde neden “polikistik over sendromu” yaşayan kadınların bilgileri istenmiştir?