Yaşı yetenler hatırlar, Ada futbolunda 70 ve 80’li yıllarda esmiş kükremiş, o dönemde 18 şampiyonluk yaşamış, Şampiyon Kulüpler Kupasını 5, UEFA Kupasını 3 kez kazanmış, futbol aleminde namı yürümüş takımdı Liverpool. 2015-2016 sezonunda 403,8 milyon sterlin ile dünya futbolunun en fazla kazanan 9. kulübü oldular, 2017’de 1,492 milyar dolarla futbolun en değerli 8. kulübü. Ama makus talihleri Premier Ligin hayatımıza girmesiyle değişti, bir zamanların önemli bir liman kentiyken tersanelerin kapanması ve liman işçiliğinin tarihe karışmasıyla yoksulluk ve işsizlik girdabına sürüklenen bahtsız şehir gibi onlar da eskiye ağıt yakar hale geldi. En son şampiyonluk kupasını kaldırdıkları sene doğan çocuklar şimdilerde 30’larına merdiven dayadılar. 2004’ten beri 5 teknik direktörle çalıştılar ama şampiyonluk hep sonraki sezona kaldı, sevdalıları adına hüsranların ardından beklemekle geçti zamanlar. 2007’de iki Amerikalı işadamı George Gillett ve Tom Hicks kulübü satın aldı. 2016-2017 sezonunda ligi 4. sırada bitirerek Şampiyonlar Ligine katılma hakkı kazandı. Bu yazının yazıldığı saatlerde 8 maçta topladığı 13 puanla 7. sırada. Çok atıp, kalesinde çok gol gördüğü bir sezonda daha şampiyonluğu kovalıyor. İki Manchester takımının buldozer misali gidişine bakarak, bu sezon da şampiyonluk uzak bir hayal sanki. Yine de hatırlayalım çocukluk ve gençlik yıllarımızın efsane takımını, ligdeki hal ve gidişlerine zorlu Tottenham deplasmanı vesilesiyle bir göz atalım.

Geçen hafta Manchester United karşısında sahaya çıkan Liverpool’un sevilen teknik direktörü Jurgen Klopp kulüpte ikinci senesini deviriyordu. Ofansif olarak izlemesi en keyif veren takımlardan biri olmasına rağmen istatistikler 50 yaşındaki Alman Hoca’nın kat etmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor. Benitez döneminde ligde oynadıkları ilk 75 maçın yüzde 54,6’sını kazanmışlar, ancak aynı sürede Klopp’un kazanma yüzdesinin yüzde 50,6’da kalmış olması kayda değer. Mane ve Salah gibi iki mükemmel hücumcuya sahip olmalarına rağmen savunma zaafları aşikâr. Bu sezon ilk 8 içinde Watford’dan sonra kalelerinde en fazla gol gören takım olmaları sorunun özeti. Savunmanın ortasında oynayan Lovren, oynadığı maçlarda etkili ama o da sık sakatlık yaşayanlardan. Yerine oynayan Klavan 31 yaşında, futbol tabiriyle eh işte diyeceklerimizden. Nicedir saflarına katmak için uğraştıkları Van Dijk savunma sorununa çözüm getirebilir ama ocak transferine hayli zaman var…

Pazar günü oynanan maçta ligin en keyif veren iki takımı Wembley Stadında karşı karşıya. Tottenham, Liverpool’a karşı son dokuz maçta kazanamazken altı maçı kaybedip kalesinde 22 gol gördü. Tottenham’ın gol makinesi Harry Kane’in deplasman karnesi harika, ligde kaydettiği son 13 golün tamamı evinden ırakta. Premier Lig tarihinde 52 farklı statta maç kazanmış Liverpool, ligin rekoru bu. Transfer döneminde Barça’nın saflarına katmak için çok uğraştığı Coutinho’nun son beş maçta dört golü var, ligin en keyif veren hücumcularından 9 numara. Haziran 1992’de Rio de Janeiro’da dünyaya gelmiş. Vasco de Gama’nın genç takımlarında hünerlerini geliştirdikten sonra İnter’e transfer olduğunda henüz 16 yaşındaymış. Ocak 2013’te 8,5 milyon sterlin karşılığında saflarına katıldığı Liverpool’da kariyerinin en parlak zamanlarını yaşıyor Brezilyalı. Liverpool’un 29 kişilik kadrosunun toplam değeri 406,3 milyon sterlin, ligin en değerli 6. takımı.

4-3-3 dizilişindeki Liverpool Tottenham karşısında, orta sahanın ortasında takımın dinamosu Milner. Hücumda Salah, Firmino, Coutinho. Henüz 4. dakikada golü buluyor Kane, Lovren’in arkasına atılan topa Mignolet çıkmakta geç kalınca Tottenham öne geçiyor. Olmayacak savunma hatalarından birinde daha kalesinde golü görüyor Klopp’un takımı. 12’de fark ikiye çıkıyor, Lovren’in orta sahada ıskaladığı kafa topunu Kane, Son’un önüne bırakıyor, lokum tadındaki pası kaçırmıyor 7 numara. İlk 15 dakikada Liverpool savunmasının ortası yol geçen hanı ve Lovren kâbusu devam ediyor. 24. dakikada Salah’ın mükemmel golünü izliyor Wembley Stadını dolduran 80.827 taraftar, fark bire iniyor. İlk 30 dakika Liverpool’un son sezonlardan gelen özeti, çok etkili hücumcular, çok hata yapan savunmacılar. Devrenin bitimine yakın hatalar zincirine birini daha ekliyorLiverpool, duran topta dışarıya giden topu Matip, Alli’nin önüne bırakıyor, fark yeniden ikiye çıkıyor. Misafir takımın topa daha çok sahip olduğu (% 64) ilk yarı ev sahibinin 3-1 üstünlüğüyle kapanıyor.

İkinci yarıda, 55’te yine duran topta Liverpool savunması bir kez daha çöküyor, Eriksen’in sağdan kestiği topu uzaklaştıramıyor Mignolet, Kane skoru 4-1’e getiriyor. 9 maçta kalesinde gördüğü 15. gol kırmızılı takımın, Watford’dan sonra ilk 10 içinde en cömert savunma. İlk 9 lig maçında 1964’den beri en fazla golü kalelerinde bu sezon gördüler. Mükemmel hücumculara sahip olsalar da bu savunmayla işleri gerçekten zor. 70’ten sonra iki topu çizgiden çıkaran Tottenham kalecisi Lloris farkın azalmasını önlüyor. Velhasıl iki Londra takımının iki Liverpool takımına toplamda 9 gol attığı haftada, Liverpool için şampiyonluk Kaf Dağı’nın ardındaki Anka kuşu misali uzak bir hayal…