32. Ankara Film Festivali yarın başlıyor. Festival Başkanı İnci Demirkol, uzun tartışmalarla sonuca varılmaya çalışıldığını belirtti. Vakıf başkanı İrfan Demirkol, festivalde ‘liyakat’in başrolde olduğunu ifade etti.

Liyakat başrolde

Işıl Çalışkan

Bu yıl 32’ncisi düzenlenen Ankara Film Festivali, yarın Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği festivalde ulusal uzun, belgesel ve kısa film dallarında yarışma heyecanı yaşanacak ve dünya sinemasından heyecanla beklenen son 2 yılın iddialı yapımlarının yer aldığı toplamda 16 ülkeden 63 film gösterilecek. 12 Kasım’a kadar sürecek 32. Ankara Film Festivali’ni, Vakıf Başkanı İrfan Demirkol ve Festival Başkanı İnci Demirkol ile konuştuk.

Yorgun ama heyecanlı olduklarını ifade eden İrfan Demirkol festivalin hazırlık aşamasına ilişkin, “Çalışmalarımızı pandeminin kendine özgü koşullarında ilerlettik. Toplantımızı açık havada yaptık. Özellikle başlarda herkes evlerden çalıştı. İşleri çevrimiçi yürütmeye çalıştık. Bu koşullara karşın her zamanki gibi heyecanlıyız. En önemli yönetmenler, oyuncular, sinema yazarları ve akademisyenleri seyirciyle buluşturduğumuz iyi bir festival hazırladığımıza inanıyoruz. Sanırım seyircimiz de inanıyor ki ilgileri büyük” ifadelerini kullanıyor.

liyakat-basrolde-939351-1.
İrfan Demirkol - Dünya Kitle
İletişimi Araştırma
Vakfı Başkanı


İrfan Demirkol, “Bu yılki film seçimlerinizde nasıl bir strateji izlendiniz?” sorumuzu, “Festivalimizin bir özelliği, kısa, belgesel, uzun, ulusal ve uluslararası türlerde filmler barındırması. Her zaman bu konuda çok zengin olmuştur. İlk yıllarda ulusal kategorilerde yeterli filmi bulmakta zorlanırken şimdi başvuruların çokluğu bazen bizi zor durumda bile bırakabiliyor” şeklinde yanıtlıyor. Sadece Ulusal Uzun Metraj yarışmasına 55 başvuru olduğunu kaydeden Demirkol, ayrıca yarışma dışı gösterim istekleriyle de karşılaştıklarını söylüyor. Ulusal yarışma filmlerimiz seçiciler kurullarının üyeleri tarafından seçildiğini belirten Demirkol, “Bizim festivalin en önemli özelliği ‘liyakat’ sözcüğünün öne çıkması” diye konuşuyor.

liyakat-basrolde-939352-1.
İnci Demirkol - Ankara Film
Festivali Başkanı


Festival başkanı İnci Demirkol da film seçimlerinin uzun tartışmalar sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Son yılların en çok konuşulan, ödül almış filmlerinden oluşmuş büyük bir liste hazırladıklarını belirten festival başkanı, süreci şöyle anlatıyor: “Daha sonra yavaş yavaş bu listeyi küçültmeye başlıyoruz. Sonuçta biz de sinemaseveriz ve bizim en çok izlemek istediğimiz, bizi en çok heyecanlandıran filmler son listeye giriyor. Sonuca bakınca da doğru seçimi yaptığımızı anlıyoruz. Oldukça subjektif bir seçim olmasına karşın seyircinin beğenisiyle de uyum gösterebiliyor. Her sene de bir iki tane provokatif filmi de listeye eklemeyi ihmal etmiyoruz.”

BİZDEN BİR TEŞEKKÜR

Bu yıl festivalin Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Perihan Savaş’a, Sanat Çınarı Ödülü yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Erendiz Atasü’ye ve Kitle İletişim Ödülü mizah yazarı, senarist, yönetmen Gani Müjde’ye verilecek. Ankara Film Festivali’nin açılış töreni 4 Kasım akşamı CerModern’de gerçekleştirilecek. Açılış töreninde festivalin Onur Ödülleri sahiplerine verilecek. İnci Demirkol, ödül seçimine ilişkin, “Bu sektöre, sanatın her alanına yıllarını vermiş, katkıda bulunmuş kişileri öne çıkarmayı amaçlıyoruz. Onlara bir anlamda teşekkür etmek istiyoruz. O isimler de vakıf yönetimi arasında uzun tartışmalar sonucu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullanıyor.

Sanatta yarışma fikrine nasıl baktığını sorduğumuz İnci Demirkol, düşüncelerini şu sözlerle anlatıyor: “Sonuçta sanat son derece sübjektif bir alan, herkesin güzeli, iyisi de farklı. Burada aklına, beğenisine, bilgisine güvendiğimiz kişilerin ortak görüşüne güvenerek sonuca varılıyor. Amaç en çok beğenilen filmi ortaya çıkarmak, bu konuda izleyicinin dikkatini çekmek. Bakın böyle güzel filmler var, sizinle bu bilgiyi paylaşmak istiyoruz demek.”