Eğitimin yol haritasının ve geleceğinin şekilleneceği ‘2023 Eğitim Vizyonu’ belgesi Beştepe’de düzenlenecek törenle açıklanacak. Eğitim sendikaları, vizyon belgesinden beklentilerini ve taleplerini BirGün’e anlattı

Liyakat dışı tüm uygulamalara son!

Mustafa Mert Bildircin

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 15 Ekim’de açıklanacağını duyurduğu, “2023 Eğitim Vizyonu” yarın açıklanacak. Selçuk’un bugün açıklayacağı vizyon belgesi, sınav sistemleri başta olmak üzere okullaşma politikası ve eğitim müfredatına ilişkin MEB’in yol haritasını belirleyecek. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre sınav sistemli eğitim modeli yerine, öğrencinin yeteneğini öne alan bir modele geçilecek. Vakıflarla anlaşmalar ve okullaşma politikasının imam hatipler üzerinden sürdürülmesine ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ise yarın açıklanacak yol haritasının ardından belli olacak.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ile yarın açıklanacak, “2023 Eğitim Vizyonu” belgesinden ve yeni oluşturulacak yol haritasından beklentilerini konuştuk.

Tarikatlarla anlaşmalar feshedilmeli

Eğitim müfredatının eğitimin tüm paydaşlarıyla birlikte yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirten Eğitim İş Genel Başkanı Yıldırım ise beklentilerini şöyle ifade etti:

>> Öğretmen atama sisteminin değiştirilmelidir. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik modellerinden derhal vazgeçilmeli, tüm öğretmenler kadroya geçirilmelidir.

>>Tarikat ve cemaatlerin MEB ile yaptığı tüm işbirliği anlaşmaları iptal edilmelidir.

>> Liseye ve üniversiteye geçişte öğrencileri mağdur eden sınav sistemleri, mağduriyetlere yol açmayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

>> Kamusal, laik eğitim sistemi tüm Türkiye’de uygulanabilir hale getirilmelidir.

>>Hiçbir çocuğun örgün eğitimin dışına çıkartılmadığı bir model benimsenmelidir.

>> İhtiyaç fazlası tamamen olan ve tamamen siyasi amaçlarla açılan imam hatip liseleri ve ortaokulları Anadolu liselerine dönüştürülmelidir.

liyakat-disi-tum-uygulamalara-son-523107-1.

Güvencesiz istihdama son verilmeli

Dini cemaatler ve vakıflarla yapılan anlaşmalar ile eğitimin taşeronlara teslim edildiğini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, vizyon belgesinden beklentilerini şöyle sıraladı:

>> Öğretmen Statüsü ve Tavsiye Kararları’nın hayata geçirileceği hemen açıklanmalıdır.

>> 4+4+4 uygulamasına son verilmelidir. Temel eğitim 3-4 ve 5-6 yaş olmak üzere 2 yıl okul öncesi, 9 yıl ilköğretim ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 15 yıla çıkarılmalıdır.

>> Okul öncesi eğitim zorunlu ve parasız olmalıdır.

>> Özel okullara ayrılan teşvik uygulaması sonlandırılmalı, bugüne kadar özel okullara ayrılan tüm teşvikler devlet okullarına aktarılmalıdır. Ailesinin geliri yoksulluk sınırının altında olan her öğrenciye her ay maddi eğitim desteği verilmelidir.

liyakat-disi-tum-uygulamalara-son-523109-1.

>> Okullaşma politikasında ülkenin tamamında birincil tercih olan fen ve anadolu, güzel sanatlar, sosyal bilimler, spor liselerinin yapımı esas alınmalı, imam hatip ve meslek liseleri akademik liselere dönüştürülmelidir. Proje okul uygulaması sonlandırılmalıdır.

>> Kapatılan 17 bin köy okulu açılmalıdır.

>> TÜGVA, ENSAR, TÜRGEV ve benzeri dini yapılara verilen tüm kamu kaynakları devlet okullarına, üniversitelerine, öğrencilerimize, velilerimize iade edilmelidir.

>> Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir Ücretli, güvencesiz çalışmaya son verilmelidir. Liyakat dışı tüm uygulamalara son verilmeli, mülakat, güvenlik soruşturmaları kaldırılmalıdır. İhtiyaç olarak belirtilen 117 bin öğretmen ataması hemen yapılmalıdır.

>> Eğitimin hiçbir kademesinde kriz gerekçesiyle tasarruf yapılmamalı, okullara ve üniversitelere yönelik çeşitli adlar altında yapılan kesinti ve uygulamalara son verilmelidir.