Türkiye Halter Federasyonu’nun başına 2013’te geçen Tamer Taşpınar ve yönetiminin kararları sert bir şekilde eleştiriliyor. Antrenörler ve sporcular, aralarında AKP’li Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın da yer aldığı federasyon yönetiminin liyakat dışı kararlarından rahatsız

Liyakat yok, sporun içinden gelenler tepkili

Eren TUTEL

Türkiye’nin en başarılı olduğu olimpik branşlarından biri olan halter, yönetimiyle tartışmaların odağında. Naim Süleymanoğlu gibi bir spor fenomenin getirdiği gelenekle uzun yıllar hem olimpiyatlarda hem de dünya şampiyonalarında büyük başarılar kazanan Türkiye halteri, son yıllarda yönetim tartışmaları ve doping skandallarıyla gündeme geliyor.

TAŞPINAR ELEŞTİRİLİYOR

Eleştirilerin merkezinde ise Türkiye Halter Federasyonu (THF) Başkanı Tamer Taşpınar var. 2013’ün Mart ayında başkanlığa seçilen Taşpınar’ın tekvandodan gelmesi camia içinde büyük tartışma konusu. Sporculuk geçmişinde tekvando olan Taşpınar’ın göreve gelmeden önce halterle herhangi bir ilgisi yoktu. Taşpınar’ın başkanlık ettiği yönetim kurulunda başka dikkat çeken isimler de var. THF’nin asbaşkanlarından biri olan Bekir Altan, aynı zamanda Hatay’ın Payas ilçesinin belediye başkanı. AKP’li belediye başkanı olan Altan’ın yanı sıra başkanvekilliği görevinde bulunan Mevlüt Ataseven futbol kökenli. 1995’ten 2013’e kadar çeşitli futbol takımlarında antrenörlük görevini üstlenmiş olan Ataseven’in de halterle profesyonel düzeyde bir ilgisi bulunmuyordu.

2013’te Taşpınar ilk kez başkanlığa seçilirken Spor Genel Müdürlüğü tam kadro kongreye katılmış. Hatta tarafsız olması gereken Genel Müdür Mehmet Baykan, Tamer Taşpınar’ın seçilmesi için kongre salonu ve dışında çalışma bile yapmış. O dönem Hürriyet gazetesinde yer alan ‘Halter Federasyonu'nda gergin seçim’ başlıklı bir haberde de buna dikkat çekiliyor ve şu ifadeler yer alıyor:


SPOR GENEL MÜDÜRÜNÜN DESTEĞİ

“Spor Genel Müdürlüğü'nün tam kadro olarak Halter Federasyonu'nun olağanüstü genel kuruluna gelmesi de dikkat çekti. Bugüne kadar yapılan 56 federasyon başkanlık seçiminde oy kullanan Spor Genel Müdürü ve daire başkanları birçok seçime dahi katılmazken, bu genel kurulda ise tam kadro hazır bulundular. Halter Federasyonu başkanlık seçiminde ise Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın özellikle kongre başlamadan salon içerisinde ve salon dışında Tamer Taşpınar lehinde çalışma yapması dikkat çekti. Spor Genel Müdürü ve daire başkanlarının, başkan adayı Tamer Taşpınar için, özerk bir federasyonunun genel kurulunda devletle bağlı olan birçok delegeyi markaj altına almaları ve etkilemeye çalışmaları, diğer aday Kenan Nuhut'un destekçileri tarafından tepkiye neden oldu.” Taşpınar aradan geçen yedi yılda seçimlerde karşısında Türkiye halterinin en büyük efsanelerinden biri olan Halil Mutlu’yu da buldu ancak tekrar seçilmeyi başardı.

ANTRENÖRLER TEPKİLİ

Bu durum halter camiasını uzun süredir rahatsız etmeye devam ediyor. Halil Mutlu, Nurcan Taylan ve Sedat Artuç gibi isimlerin antrenörlüğünü yapan Cafer Topçu, Taşpınar yönetiminin göreve gelmesiyle milli takımdan uzaklaştırılan isimlerden biri. Topçu’nun sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla sık sık yönetimi eleştirdiği görülüyor. Topçu’nun yanı sıra eski Avrupa şampiyonları olan ve şu an antrenörlük yapan Ekrem Celil de Tamer Taşpınar yönetimini eleştirenler arasında.

BAŞARI DA AZALDI

Taşpınar yönetimi göreve geldiğinden bu yana sporda başarı da azaldı. Düzenlenen son altı dünya şampiyonasının birinde doping cezası nedeniyle katılamayan Türkiye, 5 şampiyonada 3’ü altın ve 5’i gümüş olmak üzere ancak sekiz madalya kazanabildi. Kırmızı-beyazlılar, Taşpınar yönetimi gelmeden önce düzenlenen iki dünya şampiyonasında ise toplamda 51 madalya kazanmayı başarmıştı.

HALTER FEDERASYONU BAŞKANI: BU SPORU TEMİZLEDİK

Türkiye Halter Federasyonu (THF) Başkanı Tamer Taşpınar, haberimize yönelik cevap hakkını kullandı.

İlk olarak yönetim kurulunda AKP’li Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın olmasıyla ilgili konuşan Taşpınar, “Evet doğrudur. Kendisi siyasi bir kişilik. Ancak haltere katkıları büyük. Kulübü var ve daha önceki yönetimlerde de yer almış. Sporculara maddi yardım sağlayan bir isim” ifadelerini kullandı.

‘DOPİNGE BATMIŞTI’

Taşpınar yönetiminin, halterde dopingi tamamen temizlediğini öne sürerek, “Bu kadar hizmet verdikten sonra bu tür haberlerin çıkması bizi üzüyor. Geldiğimizde Türkiye halteri tamamen doping bataklığına saplanmıştı. Biz bu camiayı temize çıkardık. Gençler ve yıldızlarda tarihin en iyi derecelerini elde ediyoruz. Evet Türkiye halteri 15-20 yıl önce çok başarılıydı ancak bizden önceki yönetimden adete bir enkaz devraldık ve yedi yılda yaptıklarımız ortada” diye konuştu.

‘BİLMEDİĞİM SPOR YOK, BÜROKRASİ GEREKİYOR’

THF Başkanı, kendisinin ve yönetim kurulunun halterden gelmemesine ilişkin yapılan eleştirilere ise “Ben Spor Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. Bilgi sahibi olmadığım spor yok. Tekvandoda uluslararası derecelerim var. Keza judo, yüzme gibi birçok sporla da uğraştım. THF başkanlığına gelmeden önce federasyonları denetleyen isimdim. Keza bir sporu yönetmek için illa o sporun içinden gelmen gerekmiyor. Evet bazı insanların yer alması gerekiyor ama sporun içinde de bazen bürokrasi gerekiyor” dedi.

Spor Genel Müdürlüğü’nün kendisinin seçilmesi çalıştığını doğrulayan Taşpınar şunları söyledi: “Evet genel müdürlük benim seçilmemi istedi ama dediğim gibi spor tamamen bitmiş haldeydi ve genel müdürlüğün seçimlere katılma zorunluluğu var. Ben bu başkanlık için kendi kariyerimi yaktım. Devlette çok daha iyi yerlere gelebilirdim.”

Taşpınar son olarak eski ulusal takım antrenörü Cafer Topçu’nun kendisine yönelik eleştirine şu ifadelerle cevap verdi: “Kendisi sporcularımıza dopingi yaptıran ve bu spora dopingi sokan isimlerden. Dünya Halter Federasyonu’nun lisansını yırttığı bir antrenör. Onun ifadeleri ciddiye alınacak söylemler değil.”