İngiltere'de Başbakan Liz Truss'ın istifasının ardından eski Başbakan Boris Johnson'ın Truss'un yerini almak için parti içerisindeki başbakanlık yarışına katılacağı öne sürüldü. Johnson’ın, Muhafazakar Parti'nin milletvekillere “Partinin seçimde hezimete uğramasını önleyebilirim” dediği iddia edildi.

Liz Truss'ın istifası: Boris Johnson başbakanlık yarışına katılabilir

İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson'ın, istifa eden halefi Liz Truss'ın yerini almak için başbakanlık yarışına katılabileceği öne sürüldü.

Telegraph'ta dün yayınlanan habere göre, 7 Temmuz'da iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden eski Başbakan Johnson'ın, görevini bıraktığını açıklayan Truss'un yerini almak için parti içerisindeki başbakanlık yarışına katılacağı iddia edildi.

Öte yandan gazete Johnson’ın, Muhafazakar Parti'nin milletvekillere “Partinin seçimde hezimete uğramasını önleyebilirim” dediğini manşetinden duyurdu.

Ücretsiz dağıtılan Metro gazetesi ise bahis şirketlerinin en olası gördüğü başbakanın Rishi Sunak olduğunu fakat Boris Johnson’ın da şansını deneyebileceğini yazdı.

Johnson, 7 Temmuz'da iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmişti.

Liz Truss, Johnson'ın yerini almak için verdiği mücadelede, rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a karşı seçim yarışını kazanarak, 5 Eylül'de ülkenin yeni başbakanı olmuştu.

LİZ TRUSS'IN İSTİFASI

liz-truss-in-istifasi-boris-johnson-basbakanlik-yarisina-katilabilir-1078107-1.

Seçim kampanyası sürecinde sıklıkla "vergi indirimleri" vaadini öne çıkaran Truss'ın, başbakanlık görevini devralmasının ardından İngiliz hükûmeti, 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükümet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemesine karşın Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

Art arda siyasi çalkantıların yaşandığı İngiltere'de, Başbakan Truss dün istifa ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA, BBC Türkçe