Uzun yıllardır bölge halkının mücadele ettiği Cide HES projesine Danıştay 6. Dairesi son noktayı koydu. OR-YA Enerji adlı şirketin temyiz talebini reddeden Danıştay, kararında ‘düzeltme yolu kapalı’ diyerek bölge halkına rahat bir nefes aldırdı

Loç Vadisi’nde Danıştay son noktayı koydu: Proje tamamen rafa kaldırıldı

Gökay BAŞCAN

Loç Vadisi’nde yapılmak istenen Cide HES’e ilişkin şirketin temyiz talebini reddeden Danıştay, düzeltme yolunun kapalı olmasına hükmederek projeyi tamamen rafa kaldırdı.

Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’nde OR-YA Enerji tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından mart ayında verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı’ iptal edilmişti. Karara itiraz ederek temyize götüren şirkete Danıştay’dan da ret cevabı gelmişti. Danıştay kararında ‘temyiz edilen idare mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından bu konudaki istemin reddine oybirliğiyle karar verildi’ ifadeleri yer almıştı.


Şirketin, Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından verilen ‘yürütmeyi durdurma kararını’ iptal talebini reddeden Danıştay bu kez de kararı onayarak, temyiz talebini reddetti. Danıştay 6. Dairesi kararında ‘düzeltme yolunun kapalı’ olduğunu belirterek hukuki yolun kapandığını ifade etti.

BÖLGE HALKINI TEDİRGİN EDİYORDU

Kararı BirGün’e değerlendiren Loç Vadisi Karadibi köyünden Erdinç Ay, “Yenilen pehlivan güreşe doymazmış ama bu bir güreş değil. Bu bir çevre mücadelesi. Şirket artık durmalı, doğayı rahat bırakmalı dedi. Hukuki sürecin devam etmesi bölge halkını tedirgin ettiğini belirten Ay, “Artık yeter, şirket bölgeden elini tamamen çekmeli” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

Danıştay’ın 2016’da verdiği ‘HES yapılamaz’ hükmünü karşı, 2016 yılında Loç Vadisini terk etmek zorunda kalan OR-YA Enerji 2009/7 no’lu genelgeyi gerekçe göstererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED başvurusu yapmıştı. Başvuru üzerine 24 Ekim 2019 tarihinde bölgede 5’inci kez bilirkişi incelemesi yapılmış ve yapılan inceleme sonucunda ÇED olumlu kararı iptal edilmişti. Ardından Kastamonu İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararını itiraz etmesi üzerine şirket yürütmeyi durdurma talebiyle kararı Danıştay’a taşımıştı. Danıştay mahkemeyi haklı bularak şirketin talebini reddetmişti.