Loç Vadisi’nde Orya Enerji A.Ş tarafından yapılması planlanan Cide Regülatörü ve HES projesi için verilen ÇED olumlu kararı Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi

Loç Vadisi’nde sular özgür akacak

BUSE İLKİN YERLİ

Kastamonu Cide ilçesinde yapımı planlanan, Küre Dağları ve Loç Vadisi’nin yaşam suyunu tehdit eden Cide Regületörü ve HES projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı yurttaşların açtığı dava sonucu Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi.

Danıştay’ın 2016’da verdiği ‘HES yapılamaz’ hükmünü karşı, 2016 yılında Loç Vadisini terk etmek zorunda kalan şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunu yineleyerek süreci yeniden başlatmıştı. ÇED olumlu kararına karşı açılan dava sonrası mahkeme tarafından yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

SÖYLENENDEN FAZLA AĞAÇ KESİLDİ

Orya Enerji’nin ÇED başvurusunu yenilemesi üzerine 24 Ekim 2019 tarihinde bölgede 5’inci kez bilirkişi incelemesi yapıldı. Şirket bölgede 300 civarında ağacın kesileceğini, bölge halkı ise bugüne kadar 8 bin ağacın kesildiğini ve 200 binin üzerinde ağaç kesileceğini belitti. Kastamonu İdare Mahkemesi heyeti de bilirkişilerle birlikte bölgede bu konu üzerine incelemelerde bulundu.

İnceleme sonrası açıklanan bilirkişi raporunda, “Küre Dağları milli parkı tampon bölge sınırları içerisinde yapılması planlanan Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı, ekolojik dengenin bundan zarar göreceği, proje alanının Küre Dağları Milli Parkı’na olan yakınlığı ve etki alanında olması ile havzanın mansap ve memba kısımlarına da olumsuz etki ederek buralarda bulunan doğal ve kültürel kaynak değerlerine olumsuz etkilerinin olabilecek olması dikkate alınarak proje çalışmasının alandaki ekolojik dengeye olumsuz yönde etkileyeceği kanaatine varılmıştır” denildi.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ

Kastamonu İdare Mahkemesi’ne göre çevre ve Küre Milli Parkı yaşam alanına ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağı anlaşılan Cide Regülatörü ve HES Projesine ÇED olumlu kararı verilmesine iliikin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak, iptal kararı verildi.