Loç Vadisi’nde yapılmak istenen Cide HES projesine Danıştay’dan ret geldi. 11 senedir mücadele ettiklerini ve projenin bölgeye vereceği zararın defalarca bilirkişiler tarafından tespit edildiğini belirten Loç Vadisi halkı, şirketlerin bir daha vadiye gelmemesi çağrısı yaptı.

Loç Vadisi şirkete karşı bir kez daha kazandı!

Gökay BAŞCAN

Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi'nde OR-YA Enerji tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından mart ayında verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu (ÇED) Kararı’ iptal edilmişti. Karara itiraz ederek temyize götüren şirkete Danıştay’dan da ret cevabı geldi. Danıştay kararında ‘temyiz edilen idare mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından bu konudaki istemin reddine oybirliğiyle karar verildi’ ifadeleri yer aldı.

Danıştay’ın 2016’da verdiği ‘HES yapılamaz’ hükmünü karşı, 2016 yılında Loç Vadisini terk etmek zorunda kalan OR-YA Enerji 2009/7 no’lu genelgeyi gerekçe göstererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED başvurusu yapmıştı. Başvuru üzerine 24 Ekim 2019 tarihinde bölgede 5’inci kez bilirkişi incelemesi yapılmış ve yapılan inceleme sonucunda ÇED olumlu kararı iptal edilmişti.

DEFALARCA VADİNİN LEHİNE RAPOR HAZIRLANDI

5’inci bilirkişi incelemesi sonrası açıklanan raporda ise “Küre Dağları Milli Parkı tampon bölge sınırları içerisinde yapılması planlanan Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı, ekolojik dengenin bundan zarar göreceği, proje alanının Küre Dağları Milli Parkı mutlak zona olan yakınlığı ve etki alanında olması ile havzanın mansap ve memba kısımlarına da olumsuz etki ederek buralarda bulunan doğal ve kültürel kaynak değerlerine olumsuz etkilerinin olabilecek olması dikkate alınarak proje çalışmasının alandaki ekolojik dengeye olumsuz yönde etkileyeceği kanaatine varılmıştır” denilerek projenin doğaya vereceği zarara dikkat çekilmişti.

sirkete-karsi-loc-vadisi-bir-kez-daha-kazandi-757353-1.

ŞİRKETLERE ÇAĞRI: BİR DAHA GELMEYİN

Danıştay’ın kararının ardından açıklama yapan Loç Vadisi halkı, OR-YA Enerji ve diğer enerji şirketlerine çağrıda bulunarak vadiye bir daha gelmemeleri için çağrıda bulundu. Açılamada “2009’dan bu yana Cide HES'in Küre Dağları Milli Parkı içinde bulunan Loç Vadisi ekosistemine ve sosyal hayata uygun olmadığını defalarca kez haykırarak söyledik. Bugüne kadar mahkemelerce atanmış farklı üniversitelerden 22 bilirkişi yazdıkları raporlarla bunu belgeledi. İki kez Kastamonu İdare mahkemesi ve iki kez de Danıştay hâkimleri Cide HES'in hukuksuz olduğunu onadı. Artık yeter. İnsanların, devletin çalışan organlarının, hukuk adalet sisteminin bu kadar vaktini, nakdini almaya hiçbir şirketin hakkı yoktur. Cide HES'in yanlış ve hukuksuz olduğunu 11 senede defalarca kez belgelerle ispat edilmiştir. Artık ‘Cide HES gitti, huzur geldi’ demek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.