Londra’da bulunan National Gallery’deki (Ulusal Galeri) ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adı, ‘Ukraynalı Dansçılar’ olarak değiştirildi. Fransız ressam Edgar Degas’nın eseri olan tabloyla ilgili bir süredir isim tartışması yapılıyordu.

Londra’daki National Gallery, ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adını değiştirdi

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya işgal operasyonu başlatmasının ardından Batı’nın Rus kültürüne yönelik yaptırımlarına ilginç bir örnek daha eklendi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan National Gallery (Ulusal Galeri), Fransız empresyonist ressam Edgar Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ isimli tablosunun adını ‘Ukraynalı Dansçılar’ olarak değiştirdi.

The Guardian’da yer alan haberde, tablonun isminin uzun süredir tartışma konusu olduğu belirtildi. Habere göre, savaşın ardından tablonun isminin değiştirilmesi yönündeki talepler arttı; bazı Ukraynalılar Ulusal Galeri’ye sosyal medyadan çağrılar yapmaya başladı.

Taleplerin ve tartışmaların alevlenmesinin ardından tablonun ismini değiştiren Ulusal Galeri, “Tablonun ismini, konusunu daha iyi yansıtacak şekilde güncellemek için doğru bir zaman olduğunu hissettik” açıklamasında bulundu.

Tablonun isminin değiştirilmesini savunanlara göre, bu tablo Ukraynalıları anlatıyor ve Sovyetler Birliği döneminde ülke coğrafyasının tamamı Batı tarafından ‘Rusya’ olarak adlandırıldığı için resme de ‘Rus Dansçılar’ adı verildi. Dansçıların, bugün Ukrayna bayrağının renklerini oluşturan mavi ve sarı renkli saç bantları takması bunun kanıtı olarak gösteriliyor.

Söz konusu pastel tabloda, Degas’nın Paris’te bir performanslarına hayran kaldığını söylediği halk dansçıları görülüyor.

Degas'nın Rusya'nın farklı halklarından dansçıları bir seri olarak resmettiği diğer tabloları, 'Rus Dansçılar' adıyla sergilenmeye devam ediyor.

londra-daki-national-gallery-rus-danscilar-tablosunun-adini-degistirdi-999096-1.