Lozan Antlaşması’nın 97’nci yıldönümü kutlamaları Ayasofya’ya takıldı. Türkiye’nin birçok ilinde yapılmak istenen etkinlikler farklı nedenler ileri sürülerek yasaklandı

Lozan yasak, Anıtkabir kapalı: Ayasofya’da hilafet sesleri

HABER MERKEZİ

Genç Cumhuriyet’in tapu senedi niteliğinde olan Lozan Antlaşması’nın 97’nci yıldönümü kutlamaları, Ayasofya’da kılınan Cuma namazına takıldı. Türkiye’nin birçok ilinde yapılmak istenen etkinlikler farklı nedenler ileri sürülerek yasaklanırken, Ayasofya’da hilafet talebi dahil tam serbesti vardı.

ANITKABİR KAPATILDI

Aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği, İnönü Vakfı, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ankara Barosu, İstanbul Barosu’nun olduğu örgütler Anıtkabir’i ziyarete hazırlanırken yasak geldi. Ziyaret saatinden yarım saat önce Anıtkabir dezenfekte edildiği gerekçesiyle kapatıldı.

Tek yasak Ankara ile sınırlı kalmadı. Eskişehir’de de ADD tarafından organize edilen programa polis, kanuna aykırı olduğu ve salgın sebep göstererek izin vermedi.

ADD’nin yapmak istediği diğer bir anma programı da İzmir’de de valilik tarafından yasaklandı. Gerekçe olarak, “Etkinlik yapılması halinde, toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği değerlendirildiğinden; kamu düzeni güvenliği sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, yaşanabilecek her türlü olumsuz bir durumun önüne geçilmesi için” ifadeleri kullanıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya yasağı “Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayanlar, bu vatan için can verenler sayesinde o makamlarda oturanlar, Cumhuriyet’e ve kurucularına karşı ihanet içindedirler diyerek kınadı.

PANDEMİ UNUTULDU

Üç kişi yan yana gelse Sağlık Bakanı Koca’dan fırça yiyen Türkiye dün yaşanan Ayasofya görüntülerine anlam veremedi. Maskesi bile olmayan yüzlerce kişi yanak yanağa saatlerce bir arada durdu. Üstelik ülkenin farklı noktalarından gelip yine illerine dönecek yüzlerce kişiden bahsediyoruz.

Türkiye’nin birçok noktasından konvoylar halinde İstanbul’a gelenler sabahın ilk saatlerinden itibaren Sultanahmet meydanını doldurmaya başladı. Ellerinde yeşil bayraklar ve sloganlar yazılı kağıtlar taşıyan Sarıklı, cübbeli kitle polis barikatını da aşarak Ayasofya’nın kapısına kadar dayandı. Yaklaşık sekiz saat meydanda kalan yüzlerce kişi ne sosyal mesafe ne de hijyen hiçbir pandemi kuralına uymadı. Yetkililerde günler öncesi yaşanması muhtemel bu görüntüyü sadece izlemekle yetindi.

ATATÜRK HEDEF ALINDI

İktidar günlerdir hazırlandığı Ayasofya ‘da namaz kılma eylemini büyük bir gösteriye dönüştürdü. Onlarca televizyon kanalı sabahtan başlayarak yaklaşık 6 saat kesintisiz yayın yaptı. Onlarca isim analizler yaparak aslında meselenin ne kadar siyasi olduğunu anlattı. Diyanet İşleri başkanı hutbesini elinde kılıçla verirken Erdoğan Kur’an okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet’in resim sitesinde yayımlanan cuma hutbesinin dışına çıkarak, “Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar” sözleri isim vermeden Atürk’ü hedef alması büyük tepkiyle karşılandı. Erbaş, istifaya davet edilirken hükümet cephesi sesiz kaldı. Tüm bu tartışmaların onunda iktidarın için amaçlanan olmuş birkaç günlüğüne ülke sorunlarının üstü örtülmesi sağlanmıştı.

AKP’Lİ BELEDİYE SALGIN DİNLEMEDİ

AKP’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Ankaralı 1453 kardeşimizle Başkentten Payitaht'a diyerek yola çıkıyoruz” diyerek bin 453 kişi Ayasofya'nın açılışına ve cuma namazı kılmaya götürdü.

Mamak Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, “Asli kimliğine, inanç, kararlılık ve iradeyle kavuşan Ayasofya'mıza doğru, Ankara'lı 1453 kardeşimizle Başkentten Payitaht'a diyerek yola çıkıyoruz” denildi. Ankara’dan onlarca otobüs dün gece saatlerinde İstanbul’a doğru yola çıktı. Belediyeden yapılan açıklamada “Eyüp Sultan'da sabah, Ayasofya'da cuma namazımızı kılıyoruz” denildi.