Lübnan’ı IMF fonlarına teslim eden Necip Mikati hükümeti, Hizbullah’ın akaryakıt krizine çözüm için İran petrolünü ülkeye sokmasına tepkili. Ülkede yakıt krizi nedeniyle hastaneler devre dışı durumda.

Lübnan'a giden petrol gerilim nedeni

Dış Haberler Servisi

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da Hizbullah aracılığı ile dört konvoyluk İran petrolünün ülkeye ulaşması yeni bir siyasi krize neden oldu. Geçen hafta kurulan Lübnan hükümeti, petrollerin taşınmasında herhangi bir şekilde izinlerinin alınmadığını savunurken ABD yaptırımları altındaki İran petrolünün Lübnan'da kullanımıyla ilgili Washington'dan da bir açıklama yapılmadı.

'TİCARET DEĞİL YARDIM'

Dört milyon litre dizel benzin taşıyan 80 tankerlik konvoy, Suriye üzerinden Lübnan'a taşınırken Lübnan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, yakıtın dağıtımında hastaneler ve diğer kilit önemdeki kurumlara öncelik verildiğini açıkladı. Benzinin devlet hastanelerine, bakım evlerine, yetimhanelere ve Lübnan Kızılhaç'ına ücretsiz verileceğini duyuran Nasrallah, yakıtın fırınlar, özel hastaneler gibi yerlere ise maliyetinin altında verileceğini ifade ederek "bunu ticarete dönüştürmeyi düşünmediklerini, insanların yaşadığı zorluğa çare bulmak istediklerini" ifade etti.

IMF'DEN FON ALINMIŞTI

Lübnan'ın yeni Başbakanı Necip Mikati ise konvoyun ülkeye yasal olmayan şekilde girdiğini ve hükümet olarak izinlerinin alınmadığını açıkladı. 13 aylık siyasi krizin ardından geçen hafta kurulabilen hükümetin başbakanı olan Mikati, "Lübnan halkının temel ihtiyaçlarının temini için tüm uluslararası kuruluşlarla temasa geçeceğim" demiş ve hükümet kurulur kurulmaz ülke yeniden Uluslararası Para Fonu (IMF) politikalarına teslim edilmişti. Maliye Bakanlığı, önceki gün IMF'nin Lübnan'a özel çekme hakkı uygulaması kapsamında 1 milyar 135 milyon dolar tahsis ettiğini açıklamıştı.