Lübnan Başbakanı Saad Hariri, kurulacak olan yeni hükümette yer almayacağını açıkladı

Lübnan Başbakanı Hariri: Yeni hükümette yer almayacağım

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, kurulacak yeni hükümette yer almayacağını ve başbakanlık için iş adamı Semir el-Hatib'i desteklediğini açıkladı.

Hariri, yaptığı yazılı açıklamada, "Semir el-Hatib'i destekliyorum. Yeni hükümette yer almayacağım" ifadelerini kullandı.

Lübnan'da Hariri sonrası kurulacak yeni hükümette başbakanlık için Hatib'in ismi geçiyor. Hariri'ye yakın iş adamı olarak bilinen Hatib, bazı işlerinde eski Başbakan Refik Hariri ile de ortaklık yapıyordu.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlayan protestolar, kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayılmıştı.

Lübnan'da yolsuzluğa batmış hükümetin son olarak Whatsapp gibi uygulamalarda sesli arama özelliğini vergilendirme kararı alması yurttaşları sokağa dökmüştü. Başkent Beyrut başta olmak üzere hükümetin yeni tasarruf düzenlemeleri ve kötüye giden ekonomik koşulları protesto eylemleri hükümetin istifası talebine dönüşmüştü. Cumhurbaşkanı Mişel Avn protestoların ardından istifasını sunan Hariri'nin kabine kurulana kadar görevinin başında kalmasının istemişti.

AA