Lübnan'da hükümet karşıtı protestolar: Hariri istifa ediyor


Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifa edeceğini açıkladı.

Hariri, ülkesinde 13 gündür devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle istifa edeceğini dile getirdi.

Basına açıklama yapan Hariri, istifasını "Çıkmaza saplandım, istifamı sunacağım" sözleriyle duyurdu.

Reuters, başbakan Hariri'nin liderliğindeki Sünni bloktan üst düzey bir resmi kaynağın Hariri'nin istifasını büyük ihtimalle bugün açıklayacağını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da yolsuzluğa batmış hükümetin son olarak Whatsapp gibi uygulamalarda sesli arama özelliğini vergilendirme kararı alması yurttaşları sokağa döktü.

Başkent Beyrut başta olmak üzere hükümetin yeni tasarruf düzenlemeleri ve kötüye giden ekonomik koşulları protesto eylemleri hükümetin istifası talebine dönüşmüştü.

Lübnan’da protestocuların oluşturduğu “Devrim Gençleri” adlı grup tarafından yapılan yazılı açıklamada, barışçıl gösterilere devam edildiği ve devrim hedeflerine ulaşıncaya kadar Lübnan’ın meydan ve sokaklarından çekilmenin söz konusu olmayacağı belirtilmişti.

Geçtiğimiz gün ekonomik yardım paketi açıklayan Başbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifaya çağrıldığı açıklamada, ülkede erken seçimlere hazırlık olarak halkın güvendiği bir teknokrat hükümeti oluşturulması talebinde bulunulmuştu.

“Devrim Gençleri”, Lübnan’da 17 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı gösterilerde dillendirilen talepler doğrultusunda sivil aktivistlerin oluşturduğu bir grup olarak biliniyor.

HİZBULLAH'TAN HÜKÜMETE DESTEK

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Lübnan’da iktidar boşluğu olmaması için başbakan, hükümet ve cumhurbaşkanının görevde kalması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.