Lübnan’da üniversite öğrencileri eğitimden çok uzak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Lübnan'da üniversite öğrencileri ekonomik kriz nedeniyle eğitimlerine devam etmekte güçlük çekiyor. Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle öğrenciler okula gidemediği gibi elektrik kesintileri sebebiyle uzaktan eğitimde de zorluklar yaşanıyor.


Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, Lübnan lirası karaborsada yüzde 95 değer kaybederken, araçların depolarını tam olarak doldurması için 675 bin Lübnan lirası asgari maaş bile yetmiyor. Öğrenciler bu nedenle ulaşım harcamalarını karşılayamıyor. Lübnan İslam Üniversitesi'nde öğrenci 25 yaşındaki Tarık, ulaşım fiyatlarındaki artıştan şikayet ederek "Benim dönemlik üniversite harcımdan bile daha pahalı hale geldi" dedi. Diş Hekimliği öğrencisi Agnes de haftada 4 gün okula gitmesi gerektiğini, günün 5 saatini yolda geçirdiğini ve ulaşım için aylık 1,3 milyon Lübnan lirası (yaklaşık 11 bin 770 TL) harcadığını söyledi. 22 yaşındaki öğrenci, "Bu babamın maaşının yarısına denk geliyor" dedi. Öğretmenler de benzer sorunlar yaşıyor. Kamu Sektörü Çalışanları Birliği, öğretmenlerin sağlık hizmeti, ulaşım masraflarının karşılanması ve maaş zammı talepleri olduğunu açıkladı.

ÇEVRİMİÇİ DERSLERE YETERLİ KATILIM YOK

Ülkede 20 saatten uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle çevrimiçi eğitim seçeneği de işlemiyor. Lübnan Üniversitesi'nden Amina, "yaklaşık 75 kişilik sınıftan yalnızca 5'inin" çevrimiçi derslere katılabildiğini söyledi. Dizüstü bilgisayar ve internet bağlantılarının aktif kalabilmesi için kimi aileler özel jeneratörler satın alırken, yüksek fiyatlar nedeniyle çoğu aile için bu seçenek de mümkün değil. Lübnan Eğitim Bakanı Addas Halabi ise üniversite eğitiminde yaşanan sıkıntıları giderecek güçleri olmadığını itiraf etti. "Lübnan Üniversitesi için yabancı bağışçılardan fon bulmaya çalıştım fakat şu aşamada herhangi bir olumlu yanıt alamadım" diyen Halabi, "Lübnan yönetiminin bunu sağlayacak kaynağı yok" ifadelerini kullandı.