Lukaşenko’yu hezimet mi bekliyor?

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ülkede muhalifleri tutukladığı için büyük tepki toplayan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko zorlu bir seçim sürecine katıldı. Halk, cumhurbaşkanı seçimi için dün sandık başına gitti. Seçmen listesinde yer alan vatandaşların yarısından fazlasının oylamaya katılması halinde cumhurbaşkanı seçimi geçerli kabul edilecek.

BEŞ ADAY YARIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun yanı sıra Govori Pravdu (Doğruyu Söyle) Hareketi Eş Başkanı Andrey Dmitriyev, eski Belarus Parlamentosu alt kanadı Milletvekili Anna Kanopatskaya, Belarus Sosyal Demokrat Gramada Partisi Başkanı Sergey Çereçen ve muhalif eşi tutuklanan Svetlana Tihanovskaya adaylar arasında yer alıyor. Seçim sonuçlarının bugün netleşmesi beklenirken, 1994 yılından beri görevde olan Lukaşenko’nun büyük oranda desteğini kaybettiği seçim anketlerinde ortaya konulmuştu.


‘ZORLU SEÇİM’

Oyunu başkent Minsk’te kullanan Lukaşenko, bu seçimin kendisi için en zorlarından biri olduğunu söyledi. Lukaşenko, “Durum küçümsenemez ancak ülkenin kaosa sürükleneceğini, bir tür çatışma veya iç savaş olacağını söylemek için kesinlikle bir gerekçe yok” açıklaması yaptı.

Öte yandan, ülkede Rus güvenlik şirketi Wagner’e mensup 33 Rus vatandaşı hala gözaltında ve en son ABD büyükelçiliğinde çalışan bazı isimlerin de gözaltına alındığı duyurulmuştu. Bu hamlelerle, seçimle zorlu bir sınava giren Lukaşenko’nun ülkede gündeme dönük müdahaleler yaptığı eleştirileri yöneltilmişti.