‘Lukaşenko’yu tanımıyoruz’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belarus’ta 26 yıldır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko’nun tartışmalı seçimlerin ardından mazbata törenine katılarak yemin etmesi protestolara destek veren ülkelerin tepkisini çekti. Başta Avrupa Birliği (AB) ve ABD olmak üzere Almanya, Polonya ve Ukrayna, Lukaşenko’nun devlet başkanlığını tanımadığını ilan etti.

AB adına açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Lukaşenko’nun sözde göreve başlaması ve bir dönem daha yetkisini sürdürmesinin demokratik meşruiyeti bulunmuyor” açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus da “ABD, Lukaşenko’yu Belarus’un seçilmiş meşru lideri olarak tanıyamaz. Önlerindeki yol, Belarus halkının bağımsız gözlem altında yapılan serbest ve adil seçimlerle kendi liderlerini seçme hakkını kullanmalarını sağlayacak ulusal bir diyalog olmalıdır” açıklaması yaptı.

‘TEK LİDER BENİM’

Seçim sonrası Litvanya’ya kaçan muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, kendisinin “Belarus halkı tarafından seçilmiş tek lider olduğunu” iddia etti. Tikhanovskaya, önceki gün yaptığı açıklamada, “Lukaşenko, halktan gizli bir şekilde yemin törenini yapma girişiminde bulundu, zira halk ona yeni yetki vermedi. Sözde yemin töreni bir mizansen. Ben Belarus halkı tarafından seçilen tek liderim. Şu anki görevimiz ise yeni Belarus’u inşa etmek” dedi.