‘Antika Titanik’ uslu, sakin, içe dönük edebiyatın uzağında, hızlı ve kışkırtıcı bir konu ve biçim sunuyor okura, bu yönüyle hem Murat Menteş edebiyatını hem de ‘Antika Titanik’i daha çok tartışacağız

Lüks felaketin ortasında: Antika Titanik

BURÇİN ALAT

Murat Menteş’in son romanı 2013 yılında okurlarla buluşmuştu. ‘Ruhi Mücerret’ 100 yaşında Kurtuluş Savaşı gazisinin başrolünde olduğu, polisiyesi güçlü, ritmi hızlı, iyi çalışılmış bir romandı. Aradan geçen zamanda ‘Korkma Ben Varım’ ve ‘Dublörün Dilemması’ ile beraber ‘Ruhi Mücerret’ de daha çok okura ulaştı, Murat Menteş’in yeni romanı beklenirken daha önce yazdığı romanlar hepsatan haline geldi. Dahası, ‘Menteş tarzı edebiyat’ ifadesi sık kullanılır oldu. Kısa, net cümleler; akıcı, sürprizli hikâyeleme ve Kurt Vonnegut’tan ilhamla, hikâyeye hizmet etmeyen hiçbir unsurun olmadığı, konsantre bir edebiyat.
Beş yılın sonunda ‘Antika Titanik’ ile Murat Menteş bir kez daha okurların karşısında. Okurları büyüdü, yeni bir nesil var artık, hızı her şeyin önüne koyan bir okur kitlesiyle, sabırsız bir profille karşı karşıyayız. Bu noktada Murat Menteş romanları yeni bir neslin elinde.

Hız ve enerji

‘Antika Titanik’, Titanik’teki tamamı yaşlı yolcuların birbirlerini ilkel silahlarla öldürdükleri bir sahneyle açılıyor. Korkunç bir katliam şiirsel bir dille anlatılıyor daha ilk bölümde, bu yönüyle Menteş’in romanlarında alışık olduğumuz hız ve enerjiyi daha ilk sayfalarda yakalıyor okur. Hafızasını kaybetmiş Marco Montes’in katliamın yaşandığı Titanik’te gözlerini açmasıyla okur da hikâyeye dahil oluyor, Marco bir şey hatırlamamakta, her şeyi okurla birlikte tanıyacak, çözecek ve anlamlandıracak. Yazar daha metnin başında okurla önemli bir centilmenlik anlaşması, sıkı bir işbirliği yapıyor. Her şeyi birlikte yaşayacak ve göreceğiz.

Daha çok tartışacağız

2019 yılında geçen hikâyede roman dünyanın en lüks felaketinde başrolü teklif ediyor okura, Ttianik’in dört bacasında kan püskürürken dünyayı dolaşacak, birbirinden renkli ve zorlu karakterle tanışacak, ardı ardına gizemleri çözecek okur.
‘Antika Titanik’ uslu, sakin, içe dönük edebiyatın uzağında, hızlı ve kışkırtıcı bir konu ve biçim sunuyor okura, bu yönüyle hem Murat Menteş edebiyatını hem de ‘Antika Titanik’i önümüzdeki günlerde daha çok tartışacağız gibi görünüyor.

luks-felaketin-ortasinda-antika-titanik-520202-1.