Ekonomideki kötü gidişatın ardından tüketimi artırmak için konut, mobilya, otomobil gibi özel tüketim ürünlerinde vergiyi ‘sıfırlayan’ hükümet, çareyi ‘okur’da buldu. e-gazete, e-kitap ve e-dergiden alınan KDV yüzde 18’e çıkartıldı

Lüks tüketimde vergi sıfırlanırken: e-kitap, e-gazete ve e-dergiye yüksek vergi

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Döviz kurundaki ve enflasyondaki yüksek artışla birlikte azalan tüketimi arttırmak için bazı ürünlerde vergiyi neredeyse “sıfırlayan” hükümet, elektronik ortamdaki yayınların KDV oranını ise arttırmayı tercih etti.

Ekonomideki kötü gidişin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan tüketimi teşvik amacıyla birbiri ardına hamleler geldi. Konut satışlarındaki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Mobilyada aynı oranda KDV indirimi yapılırken beyaz eşyada da ÖTV oranları sıfırlandı. Araç piyasasını da canlandırmak isteyen hükümet, kurlardaki dalgalanma nedeniyle ikinci el piyasası dahi “sinek avlayan” otomobil sektöründe, 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV oranlarını 15 puan düşürdü, ticari araçlardaki KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indirdi.

Yılbaşından itibaren
Çok sayıdaki ürünün ucuzlamasını sağlayacak indirimler yapan hükümet, çareyi elektronik ortamdaki yayınlara zam yapmakta buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karara göre, e-kitapta yüzde 8, e-kitap ve e-dergide yüzde 1 olan KDV oranı, yüzde 18’e çıkarıldı. Karar, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek.

Sanal reklama da vergi
İnternet ortamında verilen reklam hizmetleri Cumhurbaşkanı kararı ile vergi kapsamına alındı. Bu hizmeti verenlere veya verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden yüzde 15’lik vergi kesintisi yapılacak.

Karar ile ilgili kanundaki ilgili maddeye, “İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden yüzde 15” bendi eklendi. Uygulama 1 Ocak’ta başlayacak.