Lüksemburg toplutaşıma araçlarını ücretsiz hale getirmeye hazırlanıyor. Avrupa’da daha önce de Belçika ve Estonya’daki bazı belediyelerde bu uygulama gerçekleşti

Lüksemburg’da ücretsiz toplutaşıma

Lüksemburg toplutaşıma araçlarını ücretsiz hale getirerek Avrupa’da taşıma araçlarını ücretsiz yapan ilk ülke olmaya hazırlanıyor. Başbakan Xavier Bettel liderliğinde seçilen koalisyon hükümetinin planları çerçevesinde, tren, tramvay ve otobüslerdeki biletler önümüzdeki yaz kaldırılacak. Uygulama yaklaşık 110 bin kişiyi ilgilendirecek. Bir çalışmada, sürücülerin 2016 yılında trafik sıkışıklığında ortalama 33 saat geçirdiği ileri sürüldü. Ülke 600 bin nüfusa sahipken, Fransa, Belçika ve Almanya’da yaşayan yaklaşık 200 bin kişi Lüksemburg’da çalışmak için her gün sınırı geçiyor.

Öğrencilerle başlandı
Ücretsiz ulaşım için önce gençlerden ve öğrencilerden başlandı. Lüksemburg’da bu yaz, hükümet 20 yaşın altındaki çocuk ve gençler için ücretsiz ulaşım imkanı sunuldu. Ortaokul öğrencileri kurumları ve evleri arasında ücretsiz servisler kullandı. Bir üniversiteye ya da ortaokul eğitim kurumuna kayıtlı her öğrenci, Lüksemburg limanının tamamında, tüm toplutaşıma araçlarında ücretsiz seyahat etmesini sağlayan M kart ile sistemden ücretsiz faydalandılar

İlk kez Belçika’da
Belçika’nın Hasselt belediye başkanlığını Steve Stevaert kazanıyor. Stevaert asfaltı yenileme, artan trafik için yeni yollar ve o yolların da yenilenmesi gibi kalemleri gözettiğinde toplutaşımayı ücretsiz yapınca o yollardan, onların bakımından edeceği zararlardan kurtulacağını hesaplıyor. Toplutaşımayı 1997 yılında ücretsiz yapıyor. Böylece yılda 1,5 milyon olan yolcu sayısı 2006’da 4,5 milyona çıkıyor. Öte yandan, Stevaert Belçika’da bir dönem Ulaştırma Bakanlığı da yaptı.

Estonya örneği
Estonya’nın Tallinn kenti en eski örnek. Kent, ücretsiz toplutaşımaya 2013’te başladı. 2 avro’ya ulaşım kartı alıp onu sınırsız kullanmak mümkün. Kent bu sayede 2016’da 20 milyon avro kâra geçti. Hükümet uygulamayı tüm ülkeye yaymak istese de henüz sağlanabilmiş değil.

Almanya’da da toplutaşıma gündemde. Berlin’de öğrenciler için önümüzdeki dönem metro, tramvay ve trenlerin ücretsiz olması konuşuluyor.