2021 yılında 17,9 milyar TL’lik rekor zarar açıklayan BOTAŞ, bir günlük iş için VIP araç kiraladı. Kurum, VIP araç için tam olarak 12 bin 500 TL ödeme yaptı.

Lüksten vazgeçemiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), bir günlüğüne de olsa lüksten ödün vermedi. BOTAŞ’a bağlı Silivri İşletmesi Genel Müdürlüğü için özel bir şirketten VIP araç temin edildi. 12 bin 500 TL ödenen araç yalnızca bir gün kullanıldı.

Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildikten sonra rekor zararlara imza atan BOTAŞ’ın VIP araç kiralama hizmet alımı 10 Ocak’ta gerçekleştirildi. Doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilen hizmet alımı için İstanbul merkezli bir turizm şirketinden teklif alındı.

BOTAŞ’ın VIP servis aracı için gerçekleştirdiği doğrudan teminin kapsamı, “4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu” oldu. İdarenin, hizmeti Kamu İhale Kanunu’nun 22-d maddesine göre gerçekleştirdiği bildirildi. 10 Ocak günü boyunca kullanılacağı bildirilen VIP aracın BOTAŞ’a bir günlük maliyeti ise 12 bin 500 TL oldu. 10 Ocak’ın ilk saatlerinde şirketten alınan aracın gece yarısı iade edildiği öğrenildi.

GİDER 148,6 MİLYON TL

Sayıştay’ın kamu iktisadi teşebbüslerinin mali hesaplarında gerçekleştirdiği denetime göre, BOTAŞ’ın yıllık yönetim gideri 148,6 milyon TL’ye ulaşıyor. Rekor zarara imza atan kurumun yönetim kurulu ve denetçilere ödediği para aylık 12 milyon TL ile ifade ediliyor. Toplam altı yönetim kurulu üyesi bulunan kurumda görev alan denetçi sayısı ise bilinmiyor. Muhalefet, “Bu hesapla ya altı kişilik yönetim kurulu aylık 2 milyon TL maaş alıyor ya da başka kayıtdışı harcamalar yönetim gideri altında gösteriliyor” değerlendirmesiyle BOTAŞ’ın yüksek yönetim harcamasını eleştiriyor.