Brezilya oligarklarının hedef göstermesi sonucu hakkında 12 yıla hükmedilen tutuklu yargılanmasına karar verilen eski Brezilya Başkanı Lula, kararı protesto etti. Lula sendika binasında direnişe geçerken halk büyük destek verdi

Lula direnişe geçti halk bu sloganı attı: Teslimiyet yok

Hakkında 12 yıla hükmedilen ve tutuklu yargılanmasının 4 Nisan’da onaylanmasıyla dün teslim olması istenen eski Brezilya başkanı Lula da Silva teslim olmadı. Brezilya oligarşisinin Lula’ya yönelik komplosu olarak yorumlanan davada kendisine savunma hakkı verilmediğini ve yargı sonucunu tanımadığını ileten Lula, Metalurji İşçileri Sendikası São Bernardo (São Paulo) şubesinde direnişe geçtiğini resmi olarak ilan etti. Lula da Silva, siyasete başladığı Çelik İşçileri Sendikası’nın balkonundan son kez meydan okudu.

Yargı kararının ardından polisin kendi isteğiyle teslim olması için verdiği “6 Nisan Cuma günü saat 17.00’ye kadar teslim olmayan Lula da Silva, polise olmadı. Direnişe geçen Lula, sendika binası etrafında kendisini desteklemek için toplanan kalabalığı selamlamaya gitti.

“Lula, Brezilya halkının savaşçısı” sloganlarıyla alkışlanan Lula da Silva’yı desteklemek için binlerce Brezilyalı sendika binasının etrafına geldi. Bir dönem liderliğini yaptığı İşçi Partililerin oluşturduğu kalabalık burada mahkemenin Lula da Silva için verdiği sürenin dolmasına 5 saniye kalmasından itibaren yüksek sesle rakamları 5'den geriye doğru saydı, sonra da "Teslimiyet Yok" sloganı attı. Federal polis, Lula’nın teslim olmaması ve direnişe geçmesi üzerine avukatlarla görüşmeler yapılacağını açıkladı. Hemen ardından sendika binasından gazeteciler çıkarıldı. Rio de Janeiro ve São Paulo başta olmak üzere, büyük kentlerde Lula’ya destek eylemleri gerçekleştirildiği belirtildi. Lula’nın ekibi, polisten, bir yıl önce kaybettiği eşi Marisa Leticia için dün düzenlenecek ayine katılabilmesine izin vermesini istedi.

Oklar Lula’yı gösteriyor
Kamuoyu anketleri 2003-2010 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten 72 yaşındaki siyasetçinin 2018 yılının ekim ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden bu göreve seçileceğini gösteriyor.

Lula neden bu şehirde eylem yapıyor?
São Bernardo do Campos ülkenin Topraksızlar Hareketi'nden sonra en büyük ve örgütlü işçi hareketi Çatısız İşçi Hareketi'nin (MTST) güçlü olduğu bir taşra şehri. MTST, burada barınma hakkı için büyük işgal eylemleri gerçekleştiriyor. Lula’nın bulunduğu sendika binasına eylemlerle gelen MTST hareketi lideri Guilherme Boulus, Lula’yla birlikteydi. Boulus ekim ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde Amazon yerlileri liderlerinden Guajajara ile birlikte PSOL’un başkan adayı. Baulus, Lula’nın en büyük destekçilerinden.

Ne olmuştu?
Federal Yargıç Sergio Moro da Brezilya Lula da Silva'nın bu karardan bir gün sonra 6 Nisan Cuma günü yerel saatle 17.00'ye kadar ülkenin güney bölgesinde bulunan Curitiba şehri karakoluna teslim olması için çağrıda bulunmuştu.

Oligarklar boş durmuyor
Öte yandan, emperyalizmin ve Brezilya sermayesinin desteklediği Lula karşıtları da, teslim olmayan eski devlet başkanını protesto etmek için Curitiba’daki polis merkezinin önünde protesto eylemleri düzenledi.

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, avukatlarının, Lula da Silva'nın temyiz mahkemesinin kararı verilene kadar serbest kalması yönündeki talebini 11 saat süren görüşmenin ardından 5'e karşı 6 oyla reddetmişti.